AUSTRIJU ZAHVATIO VAL STEČAJEVA

Tekst: Panopticum

Foto: ASK

Kako prenose lokalni mediji, broj stečajeva u Austriji je u prvoj polovici ove godine u velikom porastu. Naime, stečajevi poduzeća u Austriji ove su godine porasli za 35,8 % u odnosu na prošlu godinu. U prvih šest mjeseci ove godine u Austriji je bilo više od 2000 stečajeva poduzeća. Prognoze za cijelu 2024. godinu govore da Austriju očekuje oko 7000 stečajeva.

Među pet najvećih korporativnih insolventnosti u Austriji četiri su poduzeća u vlasništvu bivše manekenke poduzetnice iz Innsbrucka. Osim nje, ove su godine bankrotirale i druge istaknute tvrtke: proizvođač grijanja Windhager, Grieskirchner Bier, diskont Pepco i proizvođač električnih automobila Fisker. Bankrot Fiskerove američke podružnice sa sjedištem u Grazu doprinio je neizvršenim obvezama s oko 1,5 milijardi eura. Statistički gledano, maloprodaja je među prve tri djelatnosti u Austriji s najčešćim stečajevima, s 529 stečajeva, a slijede je građevinarstvo s 493 i ugostiteljstvo s 356 stečajeva.

Osim poduzeća u Austriji je u porastu i broj privatnih stečajeva. Do 30. lipnja 2024. otvoreno je 4600 stečajnih postupaka fizičkih osoba. Prema dostupnim podacima Alpske udruge vjerovnika (AKV Europa) zaduženost austrijskih građana je spolno vrlo specifična. Žene su u bankama u prosjeku zadužene s 85.200 eura, dok su muškarci zaduženi sa 137.500 eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon