URBANI EKO PROJEKT – VINKOVCI ZAMIJENILI PRIRODNA STABLA METALNIM

Tekst: Panopticum

Foto: Gradsko Zelenilo Vinkovci

U svijetu u kojem se sve više ljudi okreće umjetnom, stabla od reciklirane plastike i metala su postala neizbježan trend, posebno u gradovima, koji će zamijeniti prirodna stabla. Među njima se našao i grad Vinkovci, jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj, koji je donio nesvakidašnju odluku i uveo metalna stabla u Lapovačkoj ulici. Naime, u posljednjih nekoliko godina, u Vinkovcima je uočen problem sa psima koji uriniraju po mladim stablima. Taj problem je postao sve veći u visoko urbaniziranim područjima grada Vinkovaca, kao što su npr. Lapovci. Ovakva situacija ne samo da dovodi do estetskih problema, već ima i ozbiljne posljedice na zdravlje i život stabala.

Osim toga, s prirodnim stablima uvijek postoje i drugi problemi kao što su otpadanje lišća, zagađenje tla, štetnici, bolesti i troškovi održavanja. S druge strane, umjetna stabla su bez navedenih problema. Ne morate ih zalijevati, ne trebate se brinuti o bolestima i štetnicima, neće otpadati lišće, a kada dođe vrijeme za čišćenje, lako se brišu čak i najobičnijom pamučnom tkaninom. Također, umjetna stabla su uvijek zelena i lijepa, bez obzira na vrijeme i doba godine.

Uz to, reciklirana plastika i metal su izdržljivi materijali, što znači da će stabla biti dugotrajna i da će trajati mnogo dulje od prirodnih stabala koja mogu izgubiti svoju ljepotu i funkciju s vremenom.

Nadalje, postavljanjem umjetnih stabala u gradove može se riješiti problem smanjenja zelenih površina u urbanoj sredini. Umjetna stabla mogu se postaviti gotovo bilo gdje, čime se otvaraju nove mogućnosti za stvaranje zelenih površina. Također, upotreba recikliranih materijala za izradu stabala pomaže u održavanju održivosti i štiti prirodu.

Ukratko, umjetna stabla su praktičnija, dugotrajnija, ljepša i ekološki prihvatljivija opcija od prirodnih stabala. Kada se uzmu u obzir svi navedeni čimbenici, jasno je da umjetna stabla predstavljaju bolju alternativu prirodnim stablima, te bi se trebala koristiti kao prva opcija za uređenje urbanih sredina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon