90. GODINA GEORGA SOROSA

Tekst: R. F.

Foto: www.corriere.it

U srijedu, 12. kolovoza 2020. godine Georg Soros slavi svoj 90. rođendan. Rođen u Budimpešti pod imenom György Schwartz, još je u osamdesetima prošlog stoljeća shvatio kako nije tek dovoljno srušiti komunističke režime na istoku Europe. U svojim dugogodišnjim aktivnostima zaključio je da je još teža zadaća stvoriti građansko društvo koje će znati cijeniti i prenositi vrijednosti demokracije, i to obrazovanjem, javnim angažmanom i promicanjem vrijednosti građanskog društva. Na tim temeljima je stvorena njegova zaklada Otvoreno društvo u koju je uložio milijarde svog novca i imovine.

OPTUŽBE ZA SURADNJU S NACISTIMA

Da podsjetimo, Soroseva obitelj je preživjela holokaust zahvaljujući krivotvorenim dokumentima i krijući se od fašista. Optužbe nekih mađarskih medija kako se “obogatio surađujući s nacistima dok su oni otimali židovski imutak” počivaju na činjenici da se George Soros doista neko vrijeme tijekom II. svjetskog rata predstavljao kao kumče jednog službenika ministarstva poljoprivrede vlade Miklosa Hortyija u Mađarskoj. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Horthyjeva je Mađarska surađivala s Hitlerom, no ipak je bila prilično umjerena u odnosu na druge desne režime. Primjerice, Židovi nisu bili krvavo proganjani kao u drugim državama Europe. Zbog toga su Nijemci 1944. godine okupirali Mađarsku i postavili u njoj pronacističku vladu Ferenca Szálasija i njegove fašističke stranke.

NOVAC BUŠI GDJE BURGIJA NEĆE

Prema neslužbenim podacima, od 1979. godine, taj današnji multimilijarder uložio je preko 32 milijarde dolara zarađenih u hedge-fondovima u liberalno-demokratske procese kroz svoju zakladu Otvoreno društvo. U proteklom desetljeću Soros je stekao neprijatelje među svjetskom političkom elitom čiji su najpoznatiji predstavnici ruski predsjednik Vladimir Putin, zatim turski šef države Recep Tayyip Erdogan i mađarski premijer Viktor Orban.

I u Hrvatskoj se Sorosevo ime spominje kao mogućeg financijera pojedinih NGO udruga. Prije nekoliko godina upravljanje fondacijom Otvoreno društvo George Soros prepustio je svom sinu Alexandru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon