ZATAŠKAVANJE ISTRAGE O SOROSU

Tekst: Panopticum

Foto: The Hill

Kako javljaju američki mediji, jedan NGO sufinanciran od strane Georgea Sorosa bio je pošteđen kaznenog progona 2016. godine nakon što su SAD zatražile od Ukrajine da odbaci istragu o korupciji koja je usmjerena na Soroševu grupu, ukazujući usput na potencijalne gubitnike tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u.

ATIKORUPCIJSKI AKCIJSKI CENTAR

Naime, administracija Obame i mađarsko-američkog milijardera Georgea Sorosa, te Antikorupcijski akcijski centar (AntAC) bio je pod istragom, a u sklopu veće istrage Ureda glavnog tužitelja Ukrajine u netransparentnoj raspodjeli 4,4 milijuna dolara američkim fondovima za borbu protiv korupcije u istočnoj Europi. Uplitanje američkog AntAC u unutarnje prilike u Ukrajini u to je vrijeme bilo je prvenstveno usmjereno na poslovanje tadašnjeg menadžera Donalda Trumpa Paula Manaforta u Ukrajini.

MANIPULIRANJE ISTRAGOM

Kako se vidi iz medija, u vrijeme predsjedničke utrke 2016. koja se zagrijavala u SAD-u, američko veleposlanstvo u Kijevu dalo je ukrajinskom državnom odvjetniku Yuriju Lutsenku listu s “popisom ljudi kojima se ne bi trebalo suditi” i to kao dio istrage. Na taj način  i u konačnici, protiv AntAC-a nisu poduzete nikakve radnje u Ukrajini.

DRŽAVNA INSTITUCIJA SAD RADILA U KORIST HILLARY

Lutsenko je u intervjuu medijima prošlog tjedna objavio da je otvorio istragu o tome jesu li ukrajinski dužnosnici dali financijske podatke tijekom predizborne kampanje u SAD-u 2016. godine u nastojanju da preokrenu izbore u korist Hillary Clinton. Glasnogovornici AntAC-a i Sorošove krovne grupe Open Society Foundations odbili su komentirati najnovije medijske napise.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon