4,5 MLRD KN ZA DEMOGRAFSKI OPORAVAK RH

Tekst: R. F.

Foto: Hina

Jedan od napoznatijih demografa u Hrvatskoj doc. dr. sc Stjepan Šterc održao je 7. ožujka 2020. godine javno predavanje u maloj dvorani Doma kulture u Obrovcu o demografskoj slici Republike Hrvatske koja je više nego zabrinjavajuća. Naime, demografija je ključno pitanje za opstanak hrvatskog naroda, a prema svim pokazateljima Republici Hrvatskoj formacijski nedostaje samostalno Ministarstvo demografije kao središnje mjesto i neizostavna mjera buduće državne populacijske politike.

OPORAVAK ILI SLOM

Predavanje je nosilo naziv “Obrovac pred demografskim izazovom – oporavak ili slom?”. Javno predavanje dr. Šterca organizirala je Građanska inicijativa Forum Obrovac. Naime, suočeni s galopirajućim odljevom stanovništva, bez naznaka zaustavljanja trenda i očiglednog nesnalaženja, kako lokalne, regionalne tako i državne uprave u rješavanju ovog problema, Građanska inicijativa Forum Obrovac je zaključila kako je prijeko potreban angažman struke da analizira situaciju na području Grada Obrovca i pomogne pri izradi smjernica u cilju upoznavanja zainteresirane javnosti o posljedicama loše demografske slike Grada i zaustavljanja negativnih trendova.

PORAŽAVAJĆE BROJKE

Demograf  Šterc je na predavanju stanovnicima obrovačkog kraja izložio poražavajuće brojke kretanja lokalne populacije koje tek očekuju Obrovac kao i mnoga ostala hrvatska područja. Istaknuo je kako bi u demografski oporavak država trebala uložiti minimalno 4 i pol milijarde kuna te je tom prilikom ponudio prve mjere u obnovi demografske slike RH. Prema statističkim procjenama u Obrovcu je 2018. godine živjelo 3600 stanovnika dok je prema matematičkim procjenama predvidljivo da će 2031. godine u tom gradu živjeti 2100 stanovnika i to uglavnom starije životne dobi. S takvim demografskim brojkama će se dodatno dovesti u pitanje opstojnost i funkcioniranje grada Obrovca, zaključio je svoje predavanje dr. Šterc.

GRAĐANSKA INICIJATIVA

Građanska inicijativa Forum Obrovac nastala je kao reakcija na postojeće gospodarsko, demografsko i društveno stanje koje po svim pokazateljima propada zajedno sa gradom koji je naš nezamjenjiv prostor kojeg volimo i u kojem živimo. Cilj osnivanja inicijative je stvaranje društvene platforme za javnu i transparentnu komunikaciju, gospodarsku, društvenu i političku kritiku, stvaranje platforme dijaloga kroz koji će se identificirati problemi, ali ponuditi i rješenja. Inicijativa je također zajedničko sredstvo komunikacije svih zainteresiranih građana prema tijelima lokalne, regionalne i državne vlasti. Navedene činjenice potakle su jednu grupu entuzijasta i zaljubljenika u ovaj grad i okolicu da se organiziraju u građansku inicijativu pod nazivom Forum Obrovac. Građanska inicijativa je neformalan i nestranački forum građana koja nema nikakve veze s trenutnim političkim akterima u gradu Obrovcu, ali se u aktivnosti mogu uključiti svi kojima je stalo do ovog prostora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon