265 TISUĆA EURA ZA NACIONALNI PROGRAM POTICANJA ČITANJA DJECI

Tekst: A. P. G.

Foto: MKM

Predstavljanje programa Rođeni za čitanje – nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi održati će se u utorak, 6. lipnja 2023. u Izložbenom paviljonu u Botaničkom vrtu, s početkom u 10 sati. Program će se predstaviti u igri i veselju zajedno s onima kojima je i namijenjen – djecom koja otkrivaju radost čitanja!

Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi i bavit će se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara u pedijatrijskim ordinacijama. Na redovitim sistematskim pregledima pedijatri će roditelje uputiti da je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno kao i briga o djetetovim osnovnim potrebama te da se razvojem predčitalačkih vještina u ranoj i predškolskoj dobi doprinosi čitalačkoj pismenosti. Razvijena čitalačka pismenost znači veću vjerojatnost za nastavak školovanja do 21. godine života, pretkazivač je profesionalne karijere (bolji od školskih ocjena), pozitivno utječe na odnos prema studiranju, povezana je sa sklonošću cjeloživotnom učenju, važna je za pojedinca kao i za društvo u cjelini. Pedijatri će prilikom redovitog pregleda pokloniti slikovnicu sukladno dobi djeteta (4 različite slikovnice u periodu od 6 mjeseci do polaska u školu). Mnogi roditelji izražavaju izrazito pozitivan stav prema ideji čitanja djeci, kao i prema ideji poticanja djece da sama čitaju, ali nerijetko se suočavaju s izazovima vezanima uz prikladno vrijeme i način na koji bi to trebalo činiti. Zahvaljujući programu Rođeni za čitanje i interdisciplinarnom timu suradnika, roditelji nisu prepušteni sami sebi, nego će u sklopu Programa dobiti konkretnu pomoć i informacije putem četiriju ključnih poruka: kada, gdje, na koji način i zašto čitati djeci od najranije dobi.

Program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Hrvatskog pedijatrijskog društva. Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje usvojen je na 203. sjednici Vlade Republike Hrvatske 22. ožujka 2023. i provodi se kao mjera Akcijskog plana 2020. Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine s ciljem poticanja međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih dionika na području poticanja čitanja s ciljem provedbe programa poticanja čitanja djeci rane i predškolske dobi.

Prema službenim statističkim podatcima u Republici Hrvatskoj u prosjeku se rodi 36.000 djece godišnje, a Ministarstvo kulture i medija tiskat će i dostaviti u 249 pedijatrijskih ordinacija u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete, ukupno četiri slikovnice do djetetova polaska u školu. Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu. Sredstva potrebna za realiziranje programa Rođeni za čitanje osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 265.445,62 eura godišnje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon