20. GODIŠNJICA SMRTI DR. FRANJE TUĐMANA

Tekst: Panopticum

Foto: www.predsjednik.hr

Na današnji dan 10. prosinca 1999. umro je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Bio je prvi predsjednik samostalne i demokratske Republike Hrvatske u najteže vrijeme njezine povijesti. Državničkom odlučnošću vodio je Hrvatsku u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, u vrijeme njegove borbe za opstojnost i slobodu. Pod njegovim vodstvom Hrvatska se obranila od prvotno komunističke, a zatim otvorene četničke agresije. Povodom 20. godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana širom Hrvatske održati će prigodni skupovi.

U Zagrebu, u utorak 10. prosinca 2019., u 16 sati uz Spomenik dr. Franji Tuđmanu na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, održat će se komemorativno-kulturni program. Prema protokolu, na komemorativno-kulturnom skupu predviđena su prigodna izlaganja vlč. Zlatka Korena, gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. U sklopu obilježavanja predviđeno je također polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomenika, a prigodni glazbeni program izvest će Đani Stepaničev i Orkestar oružanih snaga RH.

Prije toga, u 9 sati, na glavnom ulazu gradskog groblja Mirogoj, Aleja Hermanna Bollea 27, delegacija Grada Zagreba predvođena gradonačelnikom Bandićem položiti će vijenac na grobnicu dr. Franje Tuđmana, a u 10 sati, u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, Opatička 10 u Zagrebu, održat će se Okrugli stol “dr. Franjo Tuđman poslije 20 godina”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...