140. GODINA PMF-a

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu 21. travnja 2016. obilježava 140. obljetnicu prirodoslovlja na Zagrebačkom sveučilištu i 70. obljetnicu osnutka Fakulteta. Naime, 21. travnja 1876. godine Gjuro Pilar održao je prvo predavanje iz mineralogije i geologije na matematičko-prirodoslovnom odjelu Mudroslovnog fakulteta, čime započinje organizirani znanstveni i nastavni rad iz prirodoslovnja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu. Iste godine počinje i organizirana nastava iz botanike, fizike, matematike i kemije, a 1877. iz zoologije, te 1883. iz geografije. Sedamdeset godina kasnije, 8. lipnja 1946. godine, Matematičko-prirodoslovni odjel Filozofskog fakulteta osamostaljuje se kao Prirodoslovno-matematički fakultet.

pmf

 

Tekst: Panopticum

Foto: www.pmf.unizg.hr

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu 21. travnja 2016. obilježava 140. obljetnicu prirodoslovlja na Zagrebačkom sveučilištu i 70. obljetnicu osnutka Fakulteta. Naime, 21. travnja 1876. godine Gjuro Pilar održao je prvo predavanje iz mineralogije i geologije na matematičko-prirodoslovnom odjelu Mudroslovnog fakulteta, čime započinje organizirani znanstveni i nastavni rad iz prirodoslovnja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu. Iste godine počinje i organizirana nastava iz botanike, fizike, matematike i kemije, a 1877. iz zoologije, te 1883. iz geografije. Sedamdeset godina kasnije, 8. lipnja 1946. godine, Matematičko-prirodoslovni odjel Filozofskog fakulteta osamostaljuje se kao Prirodoslovno-matematički fakultet. Navedeni događaji ujedno označavaju i početke razvitka svih tradicionalnih i uvođenje novih prirodoslovnih i matematičkih disciplina na Sveučilištu u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon