1. SVIBANJ – DAN KADA JAGANJCI UTIHNU

Tekst: A. Dodić

Foto: Agroportal

Video: Euronews

Dakle, ako ste prešli na živu biljnu prehranu to znači da ste osoba koja istražuje, gleda, zna slušati i zaključivati.  Sada vam je jasno da bolesti možete spriječiti i izliječiti živom biljnom hranom i da lijekovi ne liječe. Shvatili ste da vam je promjena prehrane dala novu dozu energije i da vam je potrebna nova odjeća manjih brojeva. To otkriće vas svakako čini sretnima i želite ga podijeliti sa cijelim svijetom. Želite svima objasniti zašto su bolesni i kako je lako biti zdrav. Naravno, to je potpuno ispravno.

PRAZNIK BEZ ROŠTILJA

Ali to je i vrijeme u kojem vas svi nekako gledaju preko oka, jer kakav je to praznik rada ako ne roštiljamo ćevape.

Ako ste manjina u obitelji i vaš supružnik želi jesti meso jer je to uvijek činio – pustite ga, neka jede. Ako mu je sir sastavni dio života i bijela kava utjeha – neka uživa dok sam ne shvati što je dobro a što loše.

Najbolji utjecaj je vaše ponašanje.

Sjetite se da ste se nekad i sami ježili od vegana i njihovog nametljivog stava. Nemojte biti osoba koja će izazivati jezu. Jedite na svoj način i osjećat ćete se bolje i zdravije. Pokažite – ne morate pričati.

Sjetite se da nije bilo tako davno kada ste i sami bili uvjereni da je meso, mlijeko i jaja nešto zdravo.  Razmislite o tome što vas je natjeralo na pomak. Budite povezani sa samim sobom iz mlađih dana kada niste znali da živa biljna hrana liječi. Ali imajte suosjećanja i sa supružnikom i ljudima koji vas okružuju oko nečeg što ne znaju.

Imajte na umu da propovijedanje neće pomoći.

HRANA NAS POVEZUJE S OBITELJI

Hrana je ključna kada nešto slavimo, ona nas povezuje sa obitelji. Ostanite povezani i slušajte. S obzirom da čak ni doktori nemaju saznanja kojima danas baratate, nije čudno da ćete postati društveni davež ako svima želite nametnuti promjenu prehrane.

Ukoliko vas netko želi saslušati i želi informaciju – posvetite se toj pojedinoj osobi. Ali tada morate imati činjenice, jer prepiranje bez činjenica nikad nije dobra ideja i ne završi dobro jer nas nikad ne odvede gdje želimo biti.

Činjenice koje su vam potrebne se nalaze u knjizi „Izliječite se sami”.

Ipak je među ljudima najvažnija ljubav, a ne da li će nam se cijeli svijet pridružiti u živoj biljnoj hrani. Kada su meni postavljali pitanja tipa „odakle ti bjelančevine” (proteini), uvijek bi im odgovarao protupitanjem – da li znaju što su bjelančevine..

Podatke sam davao samo kada me netko pita, ali ne volim propovijedati. Odgovori moraju biti laki i svima razumljivi, ali svakako sa činjenicama. Također savjetujem da ne ulazite u takve rasprave usred obroka sa isprikom; da ne želite pokvariti ručak ili večeru, pričati ćemo poslije u četiri oka. To je jedini način da izbjegnete besmislenu raspravu sa tvrdokornim ujakom kojeg ima svaka obitelj.

Sretan vam praznik rada uz mesojede!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon