ZABAVNA SLIKA ZNANSTVENIKA-PHD COMICS

Uvriježeno je mišljenje da su znanstvenici racionalni, dosadni. Mogu li ikako biti zabavni, a da pri tome ne predstavljaju luckaste smušenjake ili opasne negativce? Stripovi i filmovi često prikazuju znanstvenike u krajnje nerealnom svjetlu, počev već od ranih dana kinematografije kada su znanstvenici prikazivani kao super-negativci. I danas je gotovo nemoguće u zabavnim medijima naći koliko-toliko objektivnu sliku znanstvenika koji ne predstavlja opasnost po svoju okolinu, čak čitav svijet, ili da nije – hologram. Kao da

PHD COMICS

Tekst: dr.sc. Tihomir Marjanac

Foto: www.phdcomics.com

Uvriježeno je mišljenje da su znanstvenici racionalni, dosadni. Mogu li ikako biti zabavni, a da pri tome ne predstavljaju luckaste smušenjake ili opasne negativce? Stripovi i filmovi često prikazuju znanstvenike u krajnje nerealnom svjetlu, počev već od ranih dana kinematografije kada su znanstvenici prikazivani kao super-negativci. I danas je gotovo nemoguće u zabavnim medijima naći koliko-toliko objektivnu sliku znanstvenika koji ne predstavlja opasnost po svoju okolinu, čak čitav svijet, ili da nije – hologram. Kao da se akademski život i istraživanje, pa i rad na doktoratu ne može prikazati na zabavan način, a opet istinito! Srećom, negativnu sliku akademskih građana, studenata i njihovih profesora, uspješno “popravlja” autor stripova PhD Comics, koji se objavljuju na internetu i u tiskanim novinama i časopisima.

PhD Comics, punim nazivom “Piled Higher and Deeper” (www.phdcomics.com), nije skup šala o znanosti i luckastim znanstvenicima, nego strip koji prikazuje situacije u kojima se ne jednom našao svaki doktorand ili mladi istraživač, bez obzira na struku i sredinu gdje živi. Iako je PhD comics američki strip, sve što prikazuje doživjeli smo i na ovim prostorima, svatko u svoje vrijeme, i zato se sa stripom možemo poistovjetiti.

U stripu pratimo nekoliko likova, doktorande i mlade istraživače, i njihove profesore na nekom sveučilištu, u različitim fazama akademskog rada. Tu pratimo njihov akademski život, istraživački rad, pisanje članaka, sudjelovanje na znanstvenim skupovima, međusobnu interakciju, ali i interakciju s njihovim roditeljima i prijateljima. Samo praćenje stripa je poučno, jer je sve što se prikazuje stvarnost, a prikazano je na duhovit način. Gotovo da je nemoguće izdvojiti jedan strip od 3 sličice koji bi bio bolji ili koji bi mi se više svidio od ostalih. Čitanjem stripa prepoznajem situacije u kojima sam se osobno našao, poput one kada nastavnik zada mladom suradniku doktorandu zadatak da ocjeni hrpetinu studentskih izvještaja, i očekuje da to bude napravljeno preko vikenda uz izvještaj s obiljem numeričkih pokazatelja studentskog uspjeha.

PhD comics crta Jorge Chan koji je doktorat iz robotike stekao na Stanfordskom sveučilištu u SAD, a objavljuje se na njegovim web-stranicama svakog tjedna već od 1997. godine. Strip PhD comics prenosi i mnoštvo časopisa i novina, a među inima Nature i Science! Uz vlastite, mnoge ideje autor dobiva i od čitatelja iz cijelog svijeta!

PhD comics je u stvari mnogo više od tvornice stripova, oni produciraju i filmove, pa su do sada snimljena dva filma koji glumom prikazuju situacije iz stripova, a proizvode i prigodne suvenire. Do sada je tiskano 5 kolekcija stripova, prva 2002., a zadnja 2012. g. Prvi PhD comics igrani film snimljen je 2011., a drugi 2015. g. Filmove se može pogledati na autorovim stranicama za 5 USDOLL (https://youtu.be/AzcMEwAxSP8). Autor stripa, Jorge Chan, uz proizvodnju stripova, održava i brojna javna predavanja po američkim i inozemnim sveučilištima. Na stranicama PhD Comics (http://phdcomics.com/comics.php) nalaze se posljednji, ali i svi prethodni stripovi, klipovi filmova i predavanja njihovog autora, pa pozivam čitatelje da ih posjete.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon