VJERNICI ŽENEVE ZATRAŽILI OTVARANJE BOGOŠTOVNIH MJESTA U ŠVICARSKOJ

Tekst: I. P.

Foto: Cath

Katolička, Protestantska i Kršćanska Crkva u Švicarskoj, zajedno sa židovskom zajednicom zatražile su ponovno otvaranje bogoštovnih mjesta zatvorenih 1. studenog 2020. kako bi se spriječile zaraze bolešću COVID-19. Potpisnici priopćenja izrazili su svoje duboko žaljenje zbog činjenice da se u novim odredbama, koje je izdalo Državno vijeće 25. studenog 2020., ne drži do važnosti vjerskih zajednica i duhovne prakse.

Naime, najavljeno ublažavanje ograničavajućih mjera u Švicarskoj ne uključuje mjesta bogoštovlja te su, unatoč tomu što su dovoljno prostrana i što se drže strogih odredbā zaštite, neshvatljivo zanemarena novom uredbom posebno u vremenu došašća i s obzirom na blagdan Hanuke. Na taj način, kazali su kršćani i Židovi, Božić se svodi na kupovinu, obiteljske obroke i praznike.

Potpisnici su također istaknuli činjenicu da su još od proljeća, u najtežem razdoblju pandemije, vjerske zajednice uvijek bile vrlo oprezne i odgovorne, ostajući u redovnom i konstruktivnom kontaktu s Odjelom za sigurnost i zdravlje grada Ženeve, kako bi procijenile razvoj situacije. Osim toga, kršćani i Židovi potvrdili su svoju predanost duhovnom zdravlju ženevskog stanovništva, aspektu koji je dio duševnog zdravlja, stavljen na tešku kušnju zbog trenutne situacije i koji zahtijeva povratak životu u zajednici. Stoga, potpisnici traže ukidanje ciljane zabrane vjerskih službi, misa i ceremonija, ovisno o veličini mjesta bogoštovlja, uz jamstvo održavanja udaljenosti između svake osobe i poštovanja svih potrebnih propisa.

Na kraju, u priopćenju se spominje sloboda vjerovanja, zajamčena Ženevskim Ustavom, koju bi trenutna situacija mogla uništiti. Naime, za mnoge je ženevske vjernike bolno što ne mogu prakticirati i slaviti svoju vjeru sudjelujući uživo u vjerskom životu, uz sve trenutno potrebne mjere opreza.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon