UMJESTO GOSPODARSKOG OPORAVKA NUDE IZBORE

Tekst: R. F.

Foto: RTL

U jeku koronavirusa vrhuška iz HDZ-a na krilima pandemije uz bledunjave programe gospodarskog oporavka Hrvatske ne nudi rješenja kakva se očekuju od stranačkih lidera s vizijom već floskule iz prepisanih domaćih zadaća. Međutim, iz svega što se valja domaćim medijskim prostorom dok su hrvatski građani usredotečeni na zloćudni virus, stranka opasnih namjera slaže kockice opstanka na vlasti.

HRVATSKI PRORAČUN PRED GRČKIM SCENARIJEM

Naime, proračun Hrvatske koji je u praksi nategnut kao dječja praćka budući je planiran u nerealnim uvjetima, malo tko očekuje da može opstati u sadašnjim uvjetima i recesijom kakva se očekuje tijekom 2020. godine. Prema prognozama stručne ekonomske javnosti za nekoliko mjeseci Hrvatski bi dug mogao porasti na oko 120 posto planiranog BDP-a, što je predstavlja povećanje javnog duga za oko 60 posto. U vrijeme pandemije Hrvatska ekonomija koja je u karanteni očekuje veliki fijasko prihoda od turizma i s njim povezanih grana gospodarstva, posebno prometa kao i međunarodne razmjene. Ako nam BDP padne za 20 posto, što odgovara udjelu prihoda od turizma u BDP-u, a na što već godinama ekonomski analitičari upozoravaju kao na opsan nesrazmjer u prihodima Republike Hrvatske, matematički omjer javnog duga naspram BDP-a porastao bi na vrtoglavih 150 posto, što predstavlja relativnu blizinu grčkog scenarija koji bilježi porast duga od 170 posto kad je Grčka doživjela finacijski crescendo. Dakle, u Grčkoj je zbog posljedice ogromnog pada BDP-a u vrijeme recesije omjer grčkog javnog duga i BDP-a skočio na vrtoglavih 180 posto. Htjeli mi to ili ne, sličan scenarij moguć je i u “relaksiranoj” Hrvatskoj. Osim toga, ogroman uteg hrvatskoj ekonomiji predstavlja podatak kako smo jedna od najkorumpiranijih zemalja svijeta. Nažalost, u takvim budućim uvjetima Hrvatska će se vrlo teško nositi s gotovo dvostruko većim kreditnim obvezama.

UMJESTO VIZIJE NAJAVLJUJU IZBORE

Umjesto da se vladajuće strukture okrenu znanju struke u trenucima najveće krize koju svijet poznaje, stranački kadrovi vladajuće stranke popunjavaju se potrošenim kadrovima poput Mate Granića koji svojim pristupanjem stranci nosi javni žig moguće korumpiranosti na najvišim političkim razinama. Granićeva večernja škola korupcije pod nazivom “pola tebi, pola meni, pola Bagi”, moto je i svojevrsni PR s kojim HDZ kreće u predizbornu utrku u vrijeme dok korona šiba građane Hrvatske. Kada će se točno održati parlamentarni izbori u Hrvatskoj, za sada je ostalo nepoznato široj javnosti. No, zanimljivo je da je Vlada Andreja Plenkovića na prvi javni spomen datuma izbora demantirala iznešene informacije, kako bi se izbori mogli održati već u lipnju 2020. godine, skrivajući datum izbora kao zmija noge. Kako nadalje navode u vladajućoj stranci, vodstvo HDZ-a ima plan za izbore, ali ne za lipanj, nego bi se oni možda mogli održati u kolovozu ili rujnu ove godine kada Nacionalni stožer civilne zaštite stavi izvan snage restrikcijske mjere, među kojima je i zabrana okupljanja budući HDZ ni ne pomišlja na provedbu parlamentarnih izbora elektronskim putem.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon