TIH O SPOROSTI PRAVOSUĐA I BUJANJU KORUPCIJE

Tekst: B. D. / TIH

Foto: www.pravosudje.hr

Povodom izricanja pravomoćne presude bivšem premijeru dr. Ivi Sanaderu od strane Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sudskom kaznenom predmetu “Planinska”, oglasio se Transparency International Hrvatska (TIH) koji smatra da dugotrajni sudski procesi kompromitiraju borbu protiv korupcije.

Kako dalje navodi TIH, odnosno njegova predsjednica Davorka Budimir, istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravičnom sudskom postupku koji je učinkovit i završen u razumnom roku. Naime, tzv. afera “Planinska” dogodila se 2008. godine. Od pokretanja postupka do pravomoćne presude prošlo je vremensko razdoblje od 6 godina. Međutim, danas kada je presuda postala pravomoćna građani se ne sjećaju te afere i njenih aktera, niti im je važno kolika je izrečena kazna.

Proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da se korupcija u konačnici isplati. Činjenica da je pravomoćno osuđen bivši premijer Hrvatske pokazuje razinu korumpiranosti na najvišim razinama političkog odlučivanja u vrijeme obnašanja dužnosti, a to nije percepcija, već stvarnost kojoj smo svjedočili.

U svom zaključku TIH navodi kako je masovni odlazak građana iz Hrvatske posljedica  neodgovornog ponašanja onih koji su na vlasti i političkim pozicijama, i u vlasti i u oporbi, te nemoći građana da se bilo što može promijeniti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon