U ZAGREBU OTVORENA IZLOŽBA O ARHEOLOŠKOJ BAŠTINI MALTE

Tekst: D. S.

Foto: CNN

U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena je u utorak, 11. veljače 2020. izložba „Arheologija Malte kroz vjekove“.  Izložba daje uvid u glavna arheološka nalazišta na Malti i susjednom otoku Gozo, počevši od prvog ljudskog naselja na Malti u neolitiku, sve  do srednjovjekovnog razdoblja. Izložbu dopunjuje videozapis na kojem se prikazuju razni muzeji i nalazišta koja se odnose na ta razdoblja. Autori izložbe su Sharon Sultana, David Cardona i Nathaniel Cutajar, a izložba ostaje otvorenja do 23. veljače 2020. godine. Ulaz je besplatan.

Bogata kulturna baština Malte rezultat je nasljeđa koje su ostavili svi oni koji su, na ovaj ili onaj način, milom ili silom boravili na Malti tijekom više od 7000 godina njene povijesti, sve do dana kada je zemlja stekla neovisnost 1964. godine. Unatoč svojoj maloj površini, Malta ima tri lokaliteta na listi svjetske baštine UNESCO-a: pretpovijesne megalitske hramove, hipogej u Hal Saflieni i glavni grad Vallettu.

Dani Malte jedno je od niza događanja u sklopu Festivala arheologije Europske unije tijekom kojeg, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, 26 država članica Europske unije predstavljaju arheološku kulturnu baštinu svoje zemlje. Festival arheologije Europske unije odvija se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon