U ZAGREBU OSNOVANO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA U SJENI?

Tekst: D. B./Panopticum

Foto: Tino Juric/PIXSELL

Nakon međunarodnog instituta IFIMES u Ljubljani koji djeljuje od 2002. godine i Zagreb je odmah nakon lokalnih izbora dobio svoju balkansku inačicu svojevrsnog ministarstva vanjskih poslova u sjeni. Naime, nakon što je na osnivačkoj skupštini 26. ožujka 2021. osnovan, tzv. “Forum za vanjsku politiku”, isti je službeno u Zagrebu registriran u petak, 4. lipnja 2021. godine.

Osnivači “Foruma” su Zorana Baković, Dino Galinović, Tvrtko Jakovina, Dejan Jović, Božo Kovačević, Budimir Lončar, Dragan Nikolić, Vesna Pusić, Senada Šelo Šabić i Dean Šarčević. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Dejan Jović, a za predsjednicu Skupštine izabrana je Vesna Pusić.

Obzirom da kadar koji je pokrenuo tzv. novi “Forum” čine osobe iz privatnog zagrebačkog kružoka patrijarha SPC-a Porfirija, sasvim je izvjesno da će buduće djelovanje putem javno institucionaliziranog Foruma za vanjsku politiku biti teme vezane za pitanja Zapadnog Balkana s naglaskom da međudržavne granice postanu sve manje važne i “zapakirane” pod motom otvorenog EU prostora. Čini se da iako jedan od glavnih aktera te i takve politike nakon presude u Haagu trenutno čeka transfer u jedan od zatvora u Velikoj Britaniji, ideološki zasadi te politike sasvim solidno djeluju i danas ali puno perfidnije i pod velom istih onih međunarodnih čimbenika koji su dozvolili masakr na prostorima bivše Jugoslavije.

Jedno od prvih aktivnosti “Foruma za vanjsku politiku” biti će predavanje putem platforme Zoom bivšeg turskog premijera i ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua o odnosu Turske prema Zapadnom Balkanu, koje će se održati u nedjelju, 6. lipnja 2021. godine. Nakon predavanja, moderatorica diskusije o temama pokrenutim u predavanju Ahmeta Davutoglua biti će propala kandidatkinja za Glavnu tajnicu UN-a, Vesna Pusić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon