UMJESTO DA PREUZME SDP PREUZEO ŠEFOVANJE ZAPADNIM BALKANOM

Tekst: B. D.

Foto: SDP/HRT

Kako su već javili mediji, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu zakazanog za svibanj 2020. godine. Kao izvjestitelj Picula će se baviti pronalaženjem konsenzusa u Vijeću u procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana i analizirati nove prijedloge za reformu politike proširenja. Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron torpedirao otvaranje pregovora, Picula u svojoj izjavi za javnost napominje kako je iznimno počašćen novom ulogom izvjestitelja za preporuke o Zapadnom Balkana prema EU institucijama, te usput najavio set od pet preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora.

Da podsjetmo, Tonino Picula kao najvažniji suradnik bivšeg predsjednika SDP-a Ivice Račana bio je u poziciji da preuzme vodstvo stranke nakon Račanove smrti ali je to lagodno i bez borbe prepustio Zoranu Milanoviću, jednom od najnesposobnijih kadrova koji su ikad zakoračili na Iblerov trg. Piculina komocija foteljom u Bruxellesu dodatno se potvrdila drugim izborima za vodeće mjesto u SDP-a nakon što je izjavio da bi vodio stranku iz Bruxellesa tako da je nakon političke elementarne nepogode zvane Milanović na čelo SDP-a zasjeo nezreo kadar poput Davora Bernardića. Sve u svemu, izgubio je SDP i mitteleuropa u čijem je središtu upravo Hrvatska a dobila EU i fantomska politika zapadnog Balkana na čijim će povijesnim stranicama uz Nedića, Karađorđeviće i Miloševića biti upisano ime Tonina Picule.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon