UGLEDNI HRVATSKI JUGONOSTALGIČARI

Tekst: Bože Vukušić

Foto: HINA/Wikipedija/B. V.

Jedan od najstarijih živućih jugonostalgičara u Hrvatskoj, Budimir Lončar, uz pomoć soroševa doktora za povijest Tvrtka Jakovine, objavio je biografsku knjigu u kojoj je opisao svoj životni put dosljednog komuniste, titoiste i Jugoslavena od rane mladosti do dinosaurske starosti.

Sasvim očekivano, Jakovina i Lončar u knjizi prešućuju i/li krivotvore određene događaje iz Lončareve prošlosti, poput njegova sudjelovanja u poslijeratnim likvidacijama u Zadru i okolici te otmicama i likvidacijama hrvatskih političkih emigranata.

JUGONOSTALGIČARI TRČE POČASNI KRUG

U tom kontekstu Lončarevih nijekanja saznanja o zločinima jugoslavenskog komunističkog režima posebno je zanimljivija njegova tvrdnja: „Ja vam moram pošteno reći, vi meni možete vjerovati ili ne vjerovati, ja sam za Bleiburg čuo tek početkom devedesetih godina“ (str. 52 knjige „Budimir Lončar – od Preka do vrha svijeta”).

Kad bi Lončaru još povjerovali da za Bleiburšku tragediju nije saznao u „realnom vremenu“, tj. u svibnju 1945., jasno je da laže kada tvrdi da o njoj ništa nije čuo prije 1990. godine. Naime, Lončar je godinama obnašao dužnosti u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova (Savezni sekretarijat za inozemne poslove – SSIP), na kojima je dobivao brojna izvješća, posebice iz jugoslavenskih DKP-a u Austriji, o problematici Bleiburške tragedije i komemoracijama na Bleiburškom polju. Lončar je od 1956. do 1964. bio načelnik Odjela za analizu i planiranje, zatim od 1957. do 1964. te od 1969. do 1973. godine specijalni savjetnik ministra vanjskih poslova. Od 1977. do 1979. godine Lončar je bio pomoćnik ministra za političke poslove, a od 1984. do 1987. godine zamjenik ministra vanjskih poslova, te od 1987. do 1991. godine ministar vanjskih poslova SFRJ.

DIPLOMAT KRNIĆ

Lončarev šef kabineta u vrijeme njegova ministarskog mandata bio je Frane Krnić koji je prethodno bio šef jugoslavenske obavještajne službe (Služba za istraživanje i dokumentaciju – SID), a i najveći dio svog radnog vijeka proveo je na raznim dužnostima u SID-u, dakle u istoj službi u kojoj je i Lončar započeo svoj radni vijek u Beogradu.

Jedan od najvažnijih suradnika te službe bio je Josip Vlaho kojega je u kolovozu 1993. prvi otkrio upravo Frane Krnić u razgovoru s dužnosnicima VII. (obavještajne) uprave Ministarstva vanjskih poslova RH (prilog: Zabilješka o razgovoru s Franom Krnićem).

Vlaho je, prema evidenciji bosanskohercegovačke Udbe, zavrbovan 1954. „na bazi određenih usluga njemu i obitelji“ te je pod pseudonimom „Johan“ korišten protiv Počasnog bleiburškog voda i općenito protiv hrvatske emigracije u Austriji. U studenome 1976. predan je SID-u kao posebno važan ‘punkt’ te službe u Austriji, a kasnije i u cijeloj Europi (prilog: Imenovanje Josipa Vlahe na visoku dužnost u HOP-u; iz suradničkog dosjea Josipa Vlahe; više izvješća SID-a na temelju dojava Josipa Vlahe).

LIKVIDACIJE BEZ SUĐENJA

Krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Zadru i okolici, dok je Lončar bio šef Ozne/Udbe na tom području, dogodilo se nekoliko stotina likvidacija bez suđenja. Lončar tvrdi da on o tome nije znao ništa, a pogotovo niječe da je osobno sudjelovao u nekim ubojstvima.

Međutim, poznati hrvatski pjesnik Joja Ricov pored ostalih optuživao je Lončara da je jednu djevojku koja je odbila njegove ljubavne ponude, proglasio „talijanskom špijunkom“ i osobno ju dao likvidirati.

Što se tiče likvidacija i otmica koje Udba provodila u inozemstvu, Lončar tvrdi da je za njih naknadno saznao i da osobno nije bio u njih umiješan niti kao jugoslavenski ambasador u Bonnu i Washingtonu ni kao jugoslavenski ministar vanjskih poslova od 1987. do raspada SFRJ.

S druge strane, Lončar priznaje da mu je glavni konzultant za vrijeme službe u Bonnu bio jugoslavenski generalni konzul u Stuttgartu Marijan Kraljević King. A taj je čak nakon raspada Jugoslavije, u razgovoru s Josipom Boljkovcem i Josipom Perkovićem, opravdavao likvidacije hrvatskih političkih emigranata. Čak ga je i KOS smatrao karakterno nepouzdanim za ozbiljniji rad (prilog: Izvješće KOS-a o Marijanu Kraljeviću Kingu i transkript razgovora Marijana Kraljevića Kinga s Josipom Boljkovcem i Josipom Perkovićem / snimao J. Perković/).

ŠEFOVAO PISTOLEROSU SINDIČIĆU

Nikola Štedul na kojega je atentat izvršen 20. listopada 1988., dakle u vrijeme dok je Lončar bio jugoslavenski ministar vanjskih poslova, tvrdi da je Lončar upravo kao ministar osobno dolazio u London i pokušavao osloboditi atentatora Vinka Sindičića iz britanskog zatvora. Pored toga, u međuvremenu je poznata procedura donošenja odluka o likvidacijama hrvatskih političkih emigranata, pa se zna da je konačno odobrenje za „specijalne akcije“ davao Savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka, čiji je član po dužnosti bio i savezni ministar za vanjske poslove, a to je u vrijeme atentata na Štedula bio upravo Budimir Lončar.

LAŽNI MINHENSKI SVJEDOK

Budimir Lončar, kao svjedok obrane Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, svjedočio je video-linkom 3. svibnja 2016. pred Visokim pokrajinskim sudom u Münchenu. Tom prilikom je izjavio da nikada nije bio član Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka (SSZUP), kao i da nije osobno sudjelovao u njegovu radu, nego da je na sastanke slao svog zamjenika.
Kako je u međuvremenu poznato, taj je Savjet među ostalim donosio konačne odluke o likvidacijama hrvatskih političkih emigranata (napomena: Oberlandesgericht München /Viši zemaljski sud/, Urteil /Presuda protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača/, poslovni broj: 7 St 5/14-2., 3 BJs 25/05-2-geh., StE 2/14-2-geh., München, 3. kolovoza 2016.).
Zapravo, Lončar je još 2013. godine, dok je u Hrvatskoj trajala bitka oko posebnog zakona, poznatog kao „lex Perković“, kojim se htjelo spriječiti izručenje Perkovića i Mustača u Njemačku, pokušao preko nekolicine bivših ministara zapadno-europskih zemalja utjecati na europsku povjerenicu za pravosuđe Viviane Reding da ne inzistira, kao uvjetu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, na izručenju te dvojice udbaša Njemačkoj. Međutim, od svojih bivših kolega dobio je „košaru“.
Naravno, Lončar je lažno svjedočio u korist Perkovića i Mustača, a usput štiteći jugo-komunistički režim i samoga sebe, jer je SSZUP bio tijelo pri Predsjedništvu SFRJ kojega su, među ostalim, činili članovi po položaju: ministri vanjskih i unutarnjih poslova te obrane. Zakon o SSZUP-u, zbog delikatnosti rada i tajnosti odluka koje je donosio, posebice u slučaju odobravanja „specijalnih akcija“, nije predviđao prijenos obnašanja dužnosti na drugu osobu (https://sh.wikipedia.org/…/Savezni_savjet_za_za%C5…).

AKTER JUGOSLAVENSKOG DRŽAVNOG TERORIZMA

Posebno važnu neistinu Budimir Lončar je izrekao ustvrdivši „kako ništa ne zna o strukturi i radu /jugoslavenskih/ službi sigurnosti jer se nije time bavio“. Naime, Lončar je početkom 1988. imenovan jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova, a iste godine u kolovozu, dakle nepuna dva mjeseca prije atentata na Nikolu Štedula (20. 10. 1988.), bio je jedan od supotpisnika, uz ministre unutarnjih poslova i obrane Dobroslava Čulafića i Veljka Kadijevića – “Uputstva o međusobnoj suradnji organa koji vrše poslove državne bezbednosti“.
U tom Uputstvu je načelno opisan djelokrug rada pojedinih jugoslavenskih tajnih službi te detaljno utvrđen protokol njihove međusobne suradnje (prilog: „Uputstva o međusobnoj suradnji organa koji vrše poslove državne bezbednosti“; HDA, signatura 1561, Šifra 3 – Rad Službe, oznaka predmeta 31/105).

Osobno, pored memoarske knjige, zajedno s nekolicinom suradnika pripremam knjigu s radnim naslovom „Mala povijest Udbe“, u kojoj će biti opisana i povijest jugoslavenske civilne obavještajne službe, „Službe za istraživanje i dokumentaciju“ (SID), koja je djelovala pri beogradskom Saveznom sekretarijatu za inozemne poslove (SSIP), a u kojoj je Budimir Lončar proveo veliki dio svoga radnog vijeka.
IZVADAK IZ KNJIGE O SID-U:
„Tijekom 1952. iz Udbe (prije OZNA) je izdvojena ‘Prva uprava’ kojoj je u tom trenutku na čelu bio Veljko Mičunović, te je od nje formirana ‘Uprava za istraživanje i dokumentaciju’ (UID) kao civilna obavještajna služba pri Državnom sekretarijatu za inostrane poslove (DSIP).
Prvi šef UID-a postao je Slovenac Antun Vratuša, međutim ubrzo je premješten na dužnost šefa kabineta potpredsjednika jugoslavenske vlade Edvarda Kardelja. Na čelu UID-a naslijedio ga je njegov dotadašnji zamjenik Ranko Zec. Njega je 1963. naslijedio Milorad Pešić.
Prvi šef prvog odsjeka UID-a bio je Dragutin Rafaj, drugog Zvonko Grahek (naslijedio ga je Budimir Lončar), trećeg Zvonko Lucić, četvrtog Marica Glumčić, petog Danica Kabiljo i šestog Vedrana Bulat. Među prvim rezidentima SID-a bili su obavještajci koji su kasnije postigli istaknute političke i diplomatske karijere, poput Vladimira Rolovića, Raifa Dizdarevića, Zvonka Komarice, Jove Kapičića, Veljka Milatovića…
UID je nakon Brijunskog plenuma 1966. promijenio naziv u ‘Službu za istraživanje i dokumentaciju’ – SID, pod kojim je imenom ta obavještajna služba dočekala raspad komunističke Jugoslavije. Za prvog šefa SID-a imenovan je Mihajlo Javorski, a njega je 1969. naslijedio Ante Drndić…“.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon