U ZAGREBU ODRŽANE RADIONICE O PJENUŠAVIM VINIMA
Tekst: M. Š.
Foto: J. F.
U Zagrebu je u petak, 19. ožujka 2021. u hotelu Dubrovnik održan tradicionalni Salon pjenušavih vina s dvjema edukativnim radionicama. Održane su pjenušave radionice pod nazivom Pjenušavi Kvarner i Prirodno pjenušavo (Hrvatska & Slovenija). Podsjetimo, zagrebački salon pjenušavih vina jedini je vinski festival u Hrvatskoj koji stalnim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina, a i šire.
Na prvoj radionici “Prirodno pjenušavo” hrvatski vinski predstavnici bili su Tomac, Šember, Veralda, a slovenski Atimo, Keltis i Štemberger.
Na drugoj radionici “Pjenušavi Kvarner” polaznici su saznali kako je Kvarner treća hrvatska vinska pokrajina po proizvodnji pjenušaca. Pjenušci na Kvarneru proizvode se od izvornih sorti – žlahtine, belice, jarbole – charmat i tradicionalnom metodom. Polaznici su kušali 10 pjenušaca: Maličić vinarije Šipun, Porin Estate Winery Katunar, Valomet PZ Vrbnik, Gospoja PZ Gospoja, San Marino Vinske kuće Pavlomir, Soubze ugostiteljstva i trgovine Nada, Stara Bakarska Vodica PZ Dolčina Praputnjak, Biser žlahtine Kuće vina Ivan Katunar, Plovanić – Plovanić vina te Ružić – OPG Ružić.
Vinske radionice bile su uvod u druga pjenušava događanja pred 5. Salon pjenušavih vina Zagreb koji će se održati 11. lipnja 2021., na terasi Oleander hotela Esplanade. Datum je ciljano odabran ususret ljetu i predstojećoj turističkoj sezoni, kada će konzumiranje pjenušavih vina biti učestalije nego inače.