SVE ZABLUDE HRVATSKE DEMOGRAFSKE POLITIKE – RH IMA 25 PUTA VIŠE USELJAVANJA NEGO NJEMAČKA

Tekst: HRT

Foto: Bauštela.hr

Prema posljednjim istraživanjima od ulaska Hrvatske zemlje u EU – čak 10 posto Hrvata živi, a 18 posto radi u zapadnim zemljama Europske unije. Istodobno, samo 1 posto Nijemaca živi i radi izvan granica Njemačke. Nakon ovih podataka – padaju li teze da s ulaskom u EU odmah dolazi do ekonomskih migracija i da građani bez obzira na naciju i obrazovanje masovno mijenjaju državu u kojoj se školuju ili rade?

„Hrvati najviše iseljavaju u Njemačku, 85% naših iseljenika je tamo. Druga zemlja je Austrija, treća je Švicarska. U Irskoj je otprilike 20.000 Hrvata, a Njemačkoj gotovo pola milijuna. Imamo problem bilježenja gdje njemački podatci pokazuju da se doselilo više od 400 tisuća hrvatskih građana, dok hrvatski podatci pokazuju 200 tisuća“, rekao je Tado Jurić, politolog i demograf.

Jurić je izjavio kako je „inspekcija ustanovila da velik broj radnika radi na crno. Dok se ilegalne migracije stavljaju u fokus javnosti, na područje EU-a legalnim se putem svake godine useli više od 5 milijuna osoba“.

„Konkretno, u Hrvatsku se useljava oko 200 tisuća ljudi godišnje. Dakle, Hrvatska ima 25 puta više useljavanja nego Njemačka. Imamo najliberalniji zakon o doseljavanju stranih radnika. U Njemačku ne možete doseliti ako nemate barem srednju stručnu spremu, dok u Hrvatskoj nema nikakvih ograničenja za useljavanje ni po pitanju kvalifikacije ni išta drugo“. Tvrdi se da raste BDP, nema tko raditi, pa moramo useljavati strane radnike, to je glavna matrica, međutim, ne uzima se u obzir zašto nema tko raditi – „zato što smo potjerali svoje mlade radi 200, 300 eura plaće. Sada se daje znatno više za integraciju stranih radnika“, izjavio je i dodao kako se „tema migracije artikulira tako da smo bili naivni te da nismo mogli znati da će dolaziti toliko ilegalnih migranata“.

Ovim trendovima, kaže Jurić, „za 10/15 godina ćemo imati istu sliku kao i Njemačka i Austrija u kojoj je svaki 4. stanovnik s migrantskim podrijetlom“.

„Otvara se pitanje što smo mi učinili po pitanju integracije, pripreme hrvatskih građana na politiku multikulturalizma koja je službena politika RH, iako se to u političkim krugovima ne želi priznati. Postoji teza da hrvatski građani segregiraju strane radnike, međutim Hrvati su iznimno tolerantni“, izjavio je Tado Jurić. Jurić je istaknuo da se u prosjeku vrati oko 15% iseljenika.

„U zadnjih 10 godina iselilo se 65 tisuća djece, a u Hrvatskoj se u dvije godine samo rodi toliko“, poručio je. Tvrdi kako se 2015. dogodio najviši intenzitet iseljavanja, pa to povezuje s pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji.

„Najbolje bi bilo reći da nijedna stranka nije poštovala demografsku struku, nije bilo političke volje. Imamo Njemačku koja crpi periferiju, pa daju našim ljudima veće plaće jer su shvatili da integracija Hrvata košta manje od nekoga iz Azije i slično“, izjavio je Jurić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon