SOROSEVI SUCI POD LUPOM EU PARLAMENTA

Tekst: Grégor Puppinck/Panopticum

Foto: Europereloaded/Tribun

The European Centre for Law and Justice (ECLJ) je 19. veljače 2020. objavio nezavisno  IZVJEŠĆE koje otkriva odnose i brojne sukobe interesa između 18 sudaca i 7 nevladinih organizacija koje djeluju pri Europskom sudu za ljudska prava (ECHR). Samo u posljednjih 10 godina utvrdili su da je sud ECHR-a sudjelovalo i presudio u najmanje 88 slučajeva u kojima je pojedini sudac ECHR-a zastupao slučajeve u koje su uključene nevladine organizacije s kojima je nekad radio ili surađivao.

Glavni lik u ovoj priči je nevladina udruga Otvoreno društvo Georgea Sorosa, koje se odlikuje ne samo ideologijom, već i brojem od 12 povezanih sudaca na radu u EHCR i činjenicom da financira šest drugih organizacija identificiranih u ovom izvješću ECLJ-a.

OGLUHA EHCR I VELIKIH MEDIJA

Činjenice otkrivene u ovom izvješću izuzetno su ozbiljne. Nitko ih zasad nije osporio, pa ni Europski sud koji je se za sada odlučio na ogluhu prezentiranih podatka, iako mu je izvješće dostavljeno na uvid prije službene objave. Nažalost, veliki i utjecajni EU mediji, a i šire, odlučili su prešutjeti ovaj međunarodni pravosudni skandal.

Srećom, to se ne može reći za sve novinare. Izvješće se brzo širi diljem Europe i svijeta, svakodnevno stižući u nove zemlje i na sve kontinente. Upravo danas, 6. ožujka 2020. Europski časopis za međunarodno pravo  (EJIL) objavio je prezentaciju Izvještaja ECLJ na svojim internetskim stranicama.

IZVJEŠTAJ NA DNEVNOM REDU EU PARLAMENTA

O izvještaju ECLJ-a će se uskoro raspravljati u nacionalnim parlamentima Francuske i Švicarske, a o njemu će raspravljat sljedeći tjedan i Europski parlament.

U međuvremenu je ECLJ primio niz poruka s podrškom uglednih odvjetnika, akademika i sudaca. S tim u vezi, a kao nastavak objavljenog izvješća, ECLJ je također pokrenuo potisivanje kolektivne peticije koju će kao platform uputiti Vijeću EU u skladu s pravilnikom 67. Poslovnika koji predviđa učinkovit postupak prilikom podnošenja peticija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon