SOA PENETRIRALA U RF?

Tekst: B. D.

Foto: Vlada RH/Ured predsjednice RH/HRT

Čini se da skandalima u SOA nema kraja. Nakon afere „Hotmail“, zatim čokoladne afere u jednoj zagrebačkoj slastičarnici te nedavnih međunarodnih afera u susjednoj Sloveniji i BiH, SOA se ponovo nalazi u središtu obavještajnog skandala, ali ovog puta na domaćem političko-stranačkom planu.

DUBOKA DRŽAVA

Naime, dobili smo iz nezavisnih izvora informacije da u Sigurno-obavještajnoij agenciji (SOA) doista popušta profesionalnost i nastupa korištenje ove državne institucije u privatne svrhe s natruhama amaterizma u tzv. „dubokoj državi“. Podsjećamo na nedavno protupravilno i šlampavo korištenje sigurno-obavještajnog aparata od strane predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović da putem SOA-e zaprijeti životom nekadašnjem savjetniku za unutarnju politiku svog ureda, Mati Radeljiću, ako ne odstupi s položaja. No, međutim, iako su SOA i predsjednica Grabar Kitarović reagirali tipičnim neuvjerljivim objašnjenjima, odnosno obrazloženjima u svrhu demantiranja spornog događaja, ni predsjednica ni ravnatelj SOA-e, Daniel Markić nisu pretrpjeli nikakvu političku štetu.

JE LI RAVNATELJ SOA DUŽNIK KGK?

Kako  se neslužbeno može saznati, Daniel Markić duguje mnogo Predsjednici jer je imenovan za ravnatelja SOA nakon što je smijenjen prijašnji Dragan Lozančić. Ni tu službeno nije bio jasan točan razlog radi čega je Grabar Kitarović toliko strastveno htjela da makne Lozančića. Naime, nikad nisu službeno potvrđeni razlozi smjene, a spekuliralo se da je SOA prisluškivala istovremeno KGK, i sad već presuđenog i odbjeglog Zdravka Mamića, a koji je predsjednici RH organizirao nesvakidašnju proslavu povodom njenog rođendana.

PROPALI POKUŠAJ UBACIVANJA KRTICE U POLITIČKU STRANKU

Javna je tajna, primjerice, da SOA infiltrira svoje informatore u određene skupine društva poput slučaja s vođama nekih navijačkih skupina u Hrvatskoj koje zatim kontrolira za svoje potrebe. Slijedom svih navedenih skandala SOA-e dobili smo eksluzivnu vijest od neimenovanog izvora s lijevog spektra političke scene kako je hrvatski obavještajni aparat tijekom mjeseca ožujka – travnja 2019. godine pokušao infiltrirati osobu koja će se baviti obavještavajnim radom u vidu prikupljanja informacija izunutra i to kod relativno mlade političke stranke. Riječ je o stranci Radnička fronta.

NE ZNAJU KONTROLIRATI INFORMATIČKI PROMET NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Naime, frontaši nemaju statutom predviđenu predsjedničku stranačku funkciju ili neko drugo upravno tijelo već skupštinu svoje partije koju čini svaki član i koja svoje rasprave provodi i donosi odluke na digitalnom forumu po principima direktne demokracije, novi koncept koji zadaje muke tradicionalnim metodama prisluškivanja i praćenja. Zašto smo saznali za tu neobičnu kuloarsku novost?

POSJEDUJE LI SOA CJENIK ZA USLUGE

Ništa se osobito loše po SOA-u ne bi desilo, te bi vjerovatno „duboko grlo“ iz SOA-e bio uspiješno infiltriran da nisu bili škrti i ponudili svojoj potencijalnoj „krtici“ samo 200 kuna po „zanimljivoj i isporučenoj“ informaciji. Da jeftinu radnu snagu nije lako pronaći ni u ovom neobičnom sektoru našeg društva kazuje nam odbijenica potencijalnog informatora koji je smatrao da je ponuda za takav posao premala. S obzirom da je javna tajna da SOA-ini agenti voze bijesne službene automobile te ne štede na plaćama ni ostalim beneficijama koje im pruža služba, začuđuje neobično mali iznos koji je bio savim dovoljan okidač da se nezadovoljni i nesuđeni informator nekome jada i da tako nastane više nego zabavna kuloarska priča koja je došla do naše redakcije.

KORIŠTENJE SOA U PRIVATNE SVRHE

Međutim, ovom prilikom brine nas razlog zbog kojeg bi netko, možda Premijer ili Predsjednica kao sukretori obavještajne politike, koristili instituciju koja se brine za nacionalnu sigurnost u osobne ili stranačke svrhe. Relativno nepoznata Radnička fronta je prošle godine najavila prije svih, osim bivšeg mostovca, a sad nezavisnog saborskog zastupnika Marka Vućetića, kandidaturu za predsjednicu Republike, profesoricu Katarinu Peović, što bi mogao biti razlog praćenja ove političke stranke jer Kolinda Grabar Kitarović ne stoji baš najbolje u pojedinim izlaznim anketama za ponovni reizbor za Pantovčak. U

svakom slučaju to bi bilo eklatantno iskorištavanje institucija države radi osobnih interesa. Poznajući nezgrapnu predsjednicu RH, ne čini se kao nemoguće.

MOGUĆI MOTIVI PLENKOVIĆA ZA NADZIRANJEM RF

Nadalje, za razliku od KGK, razlog zašto bi eventualno premijer Andrej Plenković mogao narediti SOA-i vrbovanje informatora u frontaškim redovima mogao bi biti u tome što se u njihovim objavama na službenim internetskim stranicama i na službenoj facebook stranici pojavljuju izborna obećanja HDZ-a o reviziji privatizacije, konfisciranju imovine tajkuna i političara  iz pretvorbe, te ratnog i gospodarskog kriminala. Iako minorna i relativno nepoznata u širim okvirima, Radnička fronta, koja trenutno ima jednog rotacijskog zastupnika u gradskoj skupštini Grada Zagreba i nekoliko vijećnika u zagrebačkim gradskim vijećima, a njihove objave u medijskom prostoru su apsolutno anti-hadezevoske, te zagovaraju stavljanje izvan zakona nepravomoćno osuđene kriminalne organizacije i „državotvorne“ stranke kojoj takve najave nikako ne mogu biti drage, ma otkuda dolazile, pa čak i iz Radničke fronte.  Takve inicijative, u konačnici predstavljaju zabranu daljnjeg

političkog i svakog drugog javnog djelovanja svim osobama koje su umoćene u kriminal, a pvenstveno se to odnosi na HDZ. Možda ćemo u narednim tjednima saznati zašto i tko koristi državne resurse i novac poreznih obveznika koje bi trebale biti namjenjene nacionalnoj sigurnosti, a ne radi interesa i straha jedne osobe ili vladajuće stranke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon