SLUČAJ KONGO: UMJESTO UHIĆENJA MINISTAR KOJEM JE U MVEP-U “NESTALO” 1000 PUTOVNICA JAVNOSTI NUDI FLOSKULE

Tekst: Panopticum

Foto: HVZ

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u petak, 30. prosinca 2022. u Zagrebu na Policijskoj akademiji nakon primopredaje novih specijalnih policijskih vozila kako su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske putovnice. Dakle, Ministarstvo unutarnjih poslova RH izdalo je putovnice za djecu za koju zambijske vlasti sumnjaju da su imala lažne dokumente te da su prokrijumčarena iz DR Kongo.

Nadalje, ministar Božinović je dodao kako u ovom trenutku više hrvatskih resora surađuje i razmjenjuje informacije koje koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje je zaduženo za brigu o hrvatskim državljanima izvan RH. Međutim, ministar policije nije odgovorio na temelju kojih dokumenata djeca iz Konga imaju hrvatske putovnice već samo da se trenutno istražuje jesu li hrvatski državljani radili u skladu s propisima budući tzv. “posvojena djeca iz DR Konga” imaju sve potrebne hrvatske papire. Naime, upisana su u matične knjige, imaju hrvatske OIB-e, domovnice i putovnice. Kako je istaknuo Božinović, sve hrvatske dokumente maloljetna djeca iz Afrike dobila su na temelju sudskih rješenja.

Ono zbog čega sve navedeno što je hrvatska javnost do sada imala prilike čuti iz vodećih medija, ali i od ministra Božinovića, koji iz nekog samo njima poznatog razloga zataškavaju aferu i prikrivaju nezavidnu pravnu poziciju pritvorenih hrvatskih građana u Zambiji, a kojima prijeti minimalno 20 godina robije, dala je u petak, 30. prosinca 2022. Josipa Crnoja Bartolić. načelnica sektora za zaštitu djece i obitelji pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH u središnjem Dnevniku HRT-a koja tvrdi da to ministarstvo nije zaprimilo zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga u skladu s međudržavnim sporazumima posvojenja. Iz svega proizlazi da u redosljedu dokumenata nedostaje prva i glavna karika bez koje je MUP RH izdao putovnice, Porezna uprava OIB afričkoj maloljetnoj djeci, a sve druge institucije RH ostalu dokumentaciju na temelju, sada je to više nego očito, najvjerojatnije priloženih falsificiranih dokumenata ili korumpiranih osoba unutar institucija RH.

Prije ovog slučaja prvi veći skandal sa sumnjivim izdavanjem hrvatskih putovnica zbio se još 1998. godine kada je Semjon Mogiljevič, osoba čije je lice godinama “krasilo” listu najtraženijih kriminalaca po izboru američkog FBI-a, dobio hrvatsku putovnicu i hrvatsko državljanstvo, i to nakon intervencije ljudi iz visoke politike i vrha tadašnjeg HDZ-a.

Slučajno ili ne, trenutni ministar policije Davor Božinović 1999. godine postao je pomoćnik ministra vanjskih poslova u rangu veleposlanika u vrijeme Plenkovićevog mentora Mate Granića koji ga je, bez znanja tadašnjeg ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, imenovao za pomoćnika ministra i šefa VII. uprave zadužene za sigurnost. Novinski stupci iz tog vremena bilježe podatak kako je baš u to vrijeme nestao poveći kontigent hrvatskih putovnica iz MVEP-a RH kad je uz Božinovića šefica Ureda u Ministarstvu vanjskih poslova iz kojega su nestale putovnice bila je Mesićeva kći Dunja.

Da podsjetimo, Božinović je rođen je 27. prosinca 1961. godine u Puli, a rodom je iz Boke Kotorske u Crnoj Gori. Davor Božinović završio je Obranu i zaštitu (ONO i DSZ), ali iz nekog razloga u biografiji prešućuje taj podatak. Kako sam navodi član je HDZ-a od 1990. godine. Poslovnu karijeru počeo je u tadašnjem Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, a za vrijeme Domovinskog rata zaposlio se u MORH-u. Prilikom zapošljavanja u MORH-u prošao je sigurnosnu provjeru kod tadašnjeg šefa SIS-a Josipa Perkovića, danas pravomoćno osuđene osobe s trenutnim prebivalištem u zatvoru u Lepoglavi. Dakle, premijer hrvatske vlade postavio je za ministra policije osobu u čijem dosjeu postoji potpis sigurnosne provjere pravomoćno osuđene osobe koju je sud u Njemačkoj osudio za najveća kaznena djela. Osim Plenkovića i Stjepana Mesića, velika zagovornica Davora Božinovića bila je bivša ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić ali i “Granićev” vanjsko-politički pomoćnik u MVEP-u i trenutni veleposlanik RH, Joško Paro.

Ostale pikanterije o prvom policajcu Republike Hrvatske koji RH na velika vrata uvodi u zonu Schengena mogu se pronaći na internetskoj poveznici pod zanimljivim naslovom teksta: PREDSTOJNIK PREMIJERA S 475 GLASOVA.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon