PREDSTOJNIK PREMIJERA S 475 GLASOVA

 

Bozinovic_Plenkovic

Tekst: D. Sremiš

Foto:  www.andrejplenkovic.hr

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković odabrao je i prije saborske potvrde nove vlade Republike Hrvatske Davora Božinovića za predstojnika njegova ureda na Markovom trgu u Zagrebu. Na posljednjim parlamentarnim izborima gospodin Božinović nalazio se na petom mjestu izborne liste u I. izbornoj jedinici, iza Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića, Darinka Kosora i Željka Reinera. Međutim, bez obzira na tu političku privilegiju krojenja izbornih listi, najvažniji suradnik premijera Plenkovića osvojio je nakon prebrojavanja listića u glasačkim kutijama sablazno malih 475 glasova.

PROŠAO SIGURNOSNU PROVJERU KOD PERKOVIĆA

Božinović je rođen je 27. prosinca 1961. godine u Puli, a podrijetlom je iz Boke Kotorske u Crnoj Gori. Otac mu je bio kapetan fregate u Ratnoj mornarici JNA. Gospodin Davor Božinović završio je Obranu i zaštitu (ONO i DSZ) , ali iz nekog razloga u biografiji prešućuje taj podatak. Poslovnu karijeru počeo u tadašnjem Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, a za vrijeme Domovinskog rata zaposlio se u MORH-u. Prilikom zapošljavanja u MORH-u prošao je sigurnosnu provjeru kod tadašnjeg šefa SIS-a Josipa Perkovića, danas nepravomoćno osuđene osobe s trenutnim prebivalištem u zatvoru u Munchenu u poznatom procesu kojem je prethodiolo došenje sramotnog zakona Lex Perković. Da podsjetimo, upravo je Lex Perković bilo glavni kamen spoticanja na kojem su se lomila mišljenja u predizbornoj kampanji između Andreja Plenkovića I Zorana Milanovića pred hrvatskom I međunarodnom javnošću. Dakle, kritičar Lex Perković i novi premijer hrvatske vlade postavio je za predstojnika svojeg ureda osobu u čijem dosjeu postoji potpis sigurnosne provjere osuđene osobe koju sud u Njemačkoj tereti za najveća kaznena djela.

STIPE I JADRANKA KAO MENTORI

Uz već navedene zanimljive reference, novopostavljeni predstojnik ureda premijera RH, gospodin Božinović je bio i šef kabineta Stipi Mesiću, bivšem predsjedniku Hrvatske i to u periodu kad su iz Ureda predsjednika tajni državni dokumenti odlazili u Haag. Osim poslova na Pantovčaku, Božinović je bio i u vladi premijerke Jadranke Kosor na mjestu ministra obrane. Za tu funkciju Božinović se u HDZ učlanio 2011. godine upravo na prijedlog Jadranke Kosor. Tom prilikom je u medijima pojasnio kako je član HDZ-a postao još daleke 1990. godine. Na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine bio je nositelj HDZ-ove liste u VIII. izbornoj jedinici i osvojio skromnih 12,15% glasova, odnosno samo dva saborska mandata. Najlošije u povijesti HDZ-a. Na parlamentarnim izborima 2015. godine nije upio ući u Sabor RH.

TRAG SUMNJE IZ MVEP

Davor Božinović velik dio karijere proveo je MVEP-u RH. Od 1994. do 2005. godine obnašao je brojne diplomatske funkcije. Godine 1994. postaje viši savjetnik u Odjelu za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova RH. Nakon toga bio je savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Bugarskoj i BiH. Nakon toga je obavljao dužnost zamjenika načelnika i načelnika za susjedne zemlje u MVEP-u RH u rangu ministra-savjetnika , da bi 1999. godine postao pomoćnik ministra vanjskih poslova u rangu veleposlanika. Naime, Mate Granić ga je, bez znanja tadašnjeg ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, imenovao za pomoćnika ministra i šefa VII. uprave zadužene za sigurnost. Novinski stupci iz tog vremena bilježe podatak kako je baš u to vrijeme nestao poveći kontigent hrvatskih putovnica iz MVEP-a RH. Slučajno ili ne, šefica Ureda u Ministarstvu vanjskih poslova iz kojega su nestale putovnice bila je Mesićeva kći Dunja.

Upravo iz te perspektive moglo bi se zaključiit kako je i u današnjim okolnostima trenutni savjetnik predsjednice RH, Mate Granić upravo Andreju Plenkoviću dao preporuku za postavljanje Davora Božinovića za svoju desnu ruku u kabinetu premijera. Uostalom, i Andrej Plenković ima tanku nit koja ga povezuje s vlasnikom uzrečice “Pola tebi, pola meni, pola Bagi…” Naime, mladi Plenković je nakon smrti dr. Franje Tuđmana bio šef propale predizborne kampanje Mate Granića za predsjedničke izbore.

DIPLOMAT UZ HVALOSPJEVE  VESNE PUSIĆ I JOŠKA PARE

Nadalje, Davor Božinović 2000. godine radi kao koordinator za odnose sa SRJ u MVEP-u RH u rangu veleposlanika, 2001. kao privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Beogradu, a zatim 2002. godine kao veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori. Godine 2005. imenovan je veleposlanikom  Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije RH pri NATO-uu Bruxellesu. Velika zagovornica Davora Božinovića bila je bivša ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić ali i “Granićev” vanjsko-politički pomoćnik u MVEP-u i trenutni veleposlanik RH “na čekanju”,.Joško Paro.

Osim navedenog, Božinović je autor knjige “Uzajamna tranzicija NATO – EU – jugoistok Europe”, publicirane 2010. godine, a bio je i pregovarač u pristupnim pregovorima RH S EU za poglavlja 30. – Vanjski odnosi i poglavlja 31. – Vanjska sigurnosna i obrambena politika. S kakvim rezultatom, prosudite sami…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon