SABOR IZMIJENIO DISKRIMINIRAJUĆI ZAKON O OTOCIMA

Tekst: A. B.

Foto: TZ Cres

Hrvatski sabor izmijenio je u petak, 18. lipnja 2021. godine Zakon o otocima te je tako omogućio da se otočanima poveća količina vode po subvencioniranoj cijeni, s 45 na 85 kubnih metara godišnje. Naime, otočani koji nisu spojeni na sustav javne vodoopskrbe i vodu dobivaju vodonoscima i autocisternama plaćat će vodu po cijeni jednakoj onoj na kopnu otkuda se ta voda dobiva.

Troškove prijevoza sufinancirat će Ministarstvo regionalnog razvoja. Subvencionirat će se i prijevoz vode otočnim gospodarskim subjektima koji rade u mjestima bez javnog vodovoda i to do najviše polovice troška prijevoza isporučene vode, a sukladno sredstvima osiguranim u državnom proračunu.

Zakonskim izmjenama precizira se i da su u kategoriji otočana koji imaju pravo na besplatni javni prijevoz na otoku, uz osobe s invaliditetom, i djeca s teškoćama u razvoju. U kategoriju ne-otočana u istom se slučaju dodaju osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju s određenim stupnjem invaliditeta te osoba u pratnji. Nadalje, pravo na naknadu troškova vlastitog prijevoza imati će otočani – djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje ne mogu koristiti javni otočni cestovni prijevoz.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon