PROF. VIŠNJA SRDELIĆ, 1943.- 2021. 

Tekst: Karlo Bermanec

Foto: S. M. / ProGEO-Hrvatska

Kako opisati profesoricu Višnju Srdelić koja je ovih dana preminula u Zagrebu u 78. godini života? Ima jedan engleski izraz „Larger than life“, no ni to je ne može aproksimirati. Bila je beskrajno strpljiva, stroga, pravedna, dosljedna i predana u svojem radu gdje se iskazala kao vrstan pedagog. Uvijek i spremna za šalu, dobro društvo, a znala je podijeliti i koju životnu lekciju. No, ujedno je bila i osoba koja zna da ako ona nešto ne poduzme, da nitko drugi niti neće.

Fizičar, astronom, pedagog

Višnja Srdelić je rođena 1943. godine u Zagrebu gdje je stekla osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirala je fiziku 1967. godine na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Više od 40 godina radila je kao profesorica fizike i astronomije u Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu, a po umirovljenju se u potpunosti posvetila popularizaciji znanosti, posebno astronomije. Višnja je bila dugogodišnja suradnica na projektima popularizacije znanosti gdje je bila dio standardne postave, od institucija kao što su Zagrebačka zvjezdarnica, Tehnički muzej Nikola Tesla, pa do udruga čije je bila aktivni član kao što su ProGEO-Hrvatska i Udruga tehničke kulture Dr. Oton Kučera, a bila je i članica Hrvatskog astronomskog društva, te pobornik ljudskih prava i aktivistica u Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Jug – Zagreb. Prof. Višnja Srdelić je bila i dobitnica Nagrade Grada Zagreba 2012. godine za svoj doprinos popularizaciji znanosti, te Nagrade tehničke kulture Zagrebačke zajednice tehničke kulture “Dr. Oton Kučera” za 2019. godinu.

Popularizatorica znanosti od formata

U suradnji sa Zagrebačkom zvjezdarnicom realizirala je zajednički program “Mala škola astronomije“ koji se više puta godišnje izvodio u prostorijama zvjezdarnice, područnim školama i prostorijama udruge tehničke kulture Dr. Oton Kučera u Španskom. Nije joj  bilo strano ni posjetiti škole po cijeloj Hrvatskoj, a Festival znanosti bio je za nju neizostavan događaj na kojem je uvijek na poseban način nastojala astronomiju i fiziku približiti posjetiteljima svih uzrasta.

Prof. Višnja Srdelić bila je i autorica projekta “Astronomijom po RH” koji je imao i materijalnu potporu MZOŠ. Vodila je pripreme za državnu maturu iz fizike u visokom učilištu Algebra. Uz sve to brinula je i redovno održavala grobno mjesto Otona Kučere na Mirogoju.

„Svaka škola bi trebala imati barem jednu takvu“

Kao njen bivši učenik iz Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu, imao sam 2000-tih godina čast s prof. Višnjom Srdelić organizirati Astronomiju kao zaseban predmet u kurikulumu škole, u okviru kojega nas je pripremala za županijska i državna natjecanja iz astronomije i fizike na kojima smo predstavljali našu tehničku školu, rame uz rame s gimnazijalcima. Uživali smo u otkrivanju astronomskih “tajni”, obavljali terenska opažanja, a kao tehničari smo za potrebe predmeta i natjecanja izradili astronomska pomagala kao što su heliostat i sustav za automatsko praćenje neba teleskopom.

Vanjskom promatraču profesorica bi mogla izgledati kao filmski stereotip ludog znanstvenika; uvijek u bijeloj kuti, radeći pokuse iz fizike s nama, a koji puta i na nama. Nas učenike je navodila da uz teoretsko znanje s prethodne lekcije, vlastitim riječima opišemo što se i zašto dogodilo u pokusu, jer iskusili smo direktnu vezu između uzroka i posljedice.

Prof. Višnja Srdelić je znala prepoznati „ono nešto“; znatiželju u učeniku i potaknuti razvoj toga. Svojim radom je zadužila mnoge generacije učenika, a mnogi od njih su upravo zbog njenog utjecaja odlučili ostvariti karijere u znanosti ili preuzeti baklju promocije znanosti.

Draga Višnja, uzela si Opomenu od A. B. Šimića k srcu i nisi išla malena ispod zvijezda. Hvala ti na svemu što si učinila za nas, a mi ćemo nastaviti istraživati svijet oko nas baš kako si nas učila.

Naslovna  foto – Višnja Srdelić i Mala škola astronomije

Slika 1 – Višnja Srdelić Nagrada tehničke kulture Zagrebačke zajednice tehničke kulture “Dr. Oton Kučera”, za 2019. godinu.

Slika 2 – Rad na zvjezdarnici

Slika 3 – Učenici PTŠ /astronomija 2002 3.A1 – heliostat

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon