PREDSTAVKA ZBOG RASPIRIVANJA NACIONALNE, ETNIČKE I VJERSKE MRŽNJE – PISMO IVANA GAĆINE MILORADU PUPOVCU

Tekst: Ivan Gaćina

Foto: Tanjug/Panopticum

 

Srpsko narodno vijeće – n/r predsjednik, gosp. Milorad Pupovac

Gajeva 7, 10000 Zagreb

P R E D S T A V K A

u svezi podnošenja kaznene prijave

zbog raspirivanja nacionalne, etničke i vjerske mržnje i dr.

Poštovani gosp. Pupovac,

obraćam Vam se kao jednom od naših najuglednijih političara i saborskih zastupnika, a posebno cijenim Vaše zalaganje za suzbijanje bilo kakve nacionalne, etničke i vjerske netrpeljivosti i mržnje, odnosno Vašu nultu toleranciju na svaku takvu pojavu, a isto tako cijenim Vaše kontinuirano zalaganje za ljudska prava, u najširem smislu, dakle socijalna, nacionalna, radna, politička i dr. za sve građane Republike Hrvatske bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost.

Po mom mišljenju, posebno je važno Vaše beskompromisno zalaganje za zakonsku zabranu zločinačkog ustaškog zločina „Za dom spremni“, kao i drugih ustaških obilježja zločinačke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Naime, sad imamo situaciju da je taj neprihvatljiv zločinački pozdrav okvalificiran kao prekršaj, a morao bi biti zakonom zabranjen, tako da je sudska praksa nažalost šarolika pa se u nekim prigodama takav pozdrav sankcionira, a u nekima ne, zavisno od okolnosti, ali i umreženosti određenih struktura s političkim establishmentom.

Nažalost, tome je umnogome kumovala Komisija za suočavanje s prošlošću koja je zapravo bespotrebno formirana, vjerojatno s ciljem da se ova problematika što više relativizira, makar se na deklaratornom planu politički establishment i mnoge druge strukture zaklinju u to da su protiv ustaškog pozdrava, da je to zločinački pozdrav, koji je neprihvatljiv i nespojiv s modernom Republikom Hrvatskom, i da je NDH zločinačka kvislinška tvorevina također nespojiva s modernom RH.

Međutim, spomenuta Komisija za suočavanje s prošlošću napravila je „medvjeđu uslugu“ i Vladi RH, ali i građanima RH, podvalivši im „kukavičje jaje“ kada je taj zločinački pozdrav dozvolila u nekim iznimnim prigodama. Ono što je važno apostrofirati je da taj zločinački, necivilizirani i apsolutno neprihvatljiv ustaški pozdrav „Za dom spremni“, kao niti bilo kakvo znakovlje zločinačke NDH ne mogu i ne smiju biti prihvatljivi u bilo kojoj prigodi, dakle bez iznimke, i takav pozdrav, kako je uvodno rečeno, mora se eksplicitno zakonom zabraniti, i to bez iznimke i bez obzira na prigodu u kojoj se koristio. Dakle, mora se tražiti apsolutna zakonska zabrana ustaškog pozdrava i bilo kakvog ustaškog znakovlja, kao i rigorozno kažnjavanje počinitelja, kao što je to slučaj u zemljama kao što su Njemačka, Austrija, Izrael i dr.

Ogromna većina hrvatskih državljana, Hrvati, Srbi, Romi, Albanci, Židovi, Muslimani i dr., bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnosti, apsolutno podržava, koliko mi je poznato, eksplicitnu zakonsku zabranu ustaškog pozdrava i simbola bez iznimke u kojim se prigodama koriste i pritom se naglašava antifašistički karakter Republike Hrvatske.

Međutim, kao što smo svjedoci često na sportskim priredbama, utakmicama, političkim skupovima, zabavno glazbenim događanjima i slično, taj se zločinački pozdrav i ustaški simboli koriste od strane nekih pojedinaca, a da to ne nailazi na adekvatnu reakciju niti javnosti niti mjerodavnih organa koji bi na takve nedopustive postupke morali rigorozno i promptno reagirati te izricati adekvatne kazne počiniteljima tih nedjela.

Mi ne moramo izmišljati „toplu vodu“, dovoljno je ugledati se na primjer Njemačke, Austrije, Izraela i dr., koje zemlje imaju nultu toleranciju za fašistički pozdrav i bilo koje fašističko ili nacističko znakovlje, te se počiniteljima u tim zemljama za takva nedjela izriču rigorozne kazne. U tom smislu neophodno je jačati svijest građana o afirmaciji antifašizma kao civilizacijske tekovine koju moramo uvijek njegovati.

Stoga je Vaše zalaganje kao vrlo uglednog političara i saborskog zastupnika za poštivanje ljudskih prava i zakonsku zabranu ustaškog pozdrava i znakovlja zločinačke NDH od neprocjenjivog značaja za Republiku Hrvatsku, njene građane i institucije, a što je u skladu s civilizacijskim europskim standardima kojima težimo i koje želimo u što većoj mjeri inkorporirati u naš ustavno-pravni i politički poredak.

Želim Vas informirati o tome da sam dana 23. 5. 2022. podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru – Kaznenom odjelu, protiv Ivana Oreškovića i Mile Mraovića iz Gospića, zbog kaznenog djela raspirivanja nacionalne, etničke i vjerske mržnje, koju kaznenu prijavu Vam u prilogu dostavljam.

Nadam se da će mjerodavna tijela kaznenog progona djelovati u skladu sa zakonom, zakonskim propisima i Ustavom RH.

U prilogu:

  • Kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru – Kaznenom odjelu, protiv Ivana Oreškovića i Mile Mraovića iz Gospića, zbog kaznenog djela raspirivanja nacionalne, etničke i vjerske mržnje, dat. 23. 5. 2022.
  • ODO Zadar, pokrenut Kazneni postupak, KR-DO-319/2022, dat. 25. 5. 2022.
  • Dopis hrvatskog branitelja iz Hrvatskog vijeća obrane, Sarafina Markije, dat. 21.12.2021., koji je poslat 22.12. 2021. na preko 480 e-mail adresa, ali hrvatske institucije do sada očito nisu adekvatno reagirale dok su sredstva javnog priopćavanja (mediji) očito odlučili ne informirati javnost iz tko zna kojeg razloga, a kad se prema hrvatskom branitelju ovako postupa samo zato što je iz BIH, zamislite kako se onda postupa prema Srbima u RH
  • Mobbing Ivana Oreškovića prema profesorici geografije Nedjeljki Šahbazović, dio prepiske sa sustava Teams, dat. 8. i 9. 2. 2021.

U Zadru, 3. 6. 2022.

Podnositelj predstavke: Ivan Gaćina, mag. ing. comp.

Trogirska 11, 23000 Zadar

Tel: 091/798-84-85, Mail: [email protected]

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon