POZIV POLITIČKIM STRANKAMA ZA PROVJEROM SVIH DIPLOMA

Tekst: B. D.

Foto: SDLSN

Nezavisna kandidatkinja na listi HNS-a u III. izbornoj jedinici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je u nedjelju, 21. lipnja 2020. sve političke stranke u Hrvatskoj da donesu zakon koji je nazvala “Lex lažne diplome“, a koji bi očistio sustav od “varalica i korupcije”. Blaženka Divjak je u svom priopćenju za javnost istaknula da su sustav odgoja i obrazovanja iz Ministarstva (MZO) očistili od varalica s lažnim diplomama i tako zaštitili učenike, roditelje i učitelje.

Podsjetila je kako je u sustavu obrazovanja u godinu dana pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava, a osobe koje su krivotvorile isprave odmah su dobile otkaze i prijavljene su policiji. U dokumentu “Lex lažne diplome“, odnosno prijedlogu zakona o provjeri vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja predlaže se obvezna provjera isprava u ustanovama kojima je država ili lokalna samouprava osnivač.To uključuje i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne/regionalne samouprave, osnivanje registra provjerenih obrazovnih kvalifikacija te nenaplaćivanje provjere od strane obrazovnih ustanova.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon