POSVOJENOJ DJECI IZ AFRIKE SE U HRVATSKOJ GUBI TRAG?

Tekst: Vjekoslav Krsnik

Foto: Logicno.com

Bilo je puno nejasnih odgovora, kad su četiri hrvatska para koji su posvojili djecu iz DR Konga u prosincu 2022. uhićena u Zambiji pod sumnjom za trgovini ljudima. U posljednjih mjesec dana zagonetno klupko počelo se odmotavati pa postaje sve jasnije da problem uhićenih Hrvata postaje sve ozbiljniji ne samo za njih nego i za hrvatske državne institucije, odnosno za Republiku Hrvatsku.

POSVAJANJE A NE ODGAJANJE

Već u samom početku bilo je sumnjivo i upućivalo da tu nešto smrdi bila su ta četiri mlada hrvatska para od kojih je jedan transrodni koji se odlučuju na posvojenje afričke djece, a ne na odgoj vlastite djece. Indikativno je da su svi oni, a posebice transrodni par, dio platforme “Možemo” koja se zalaže zo novonametnutu rodnu ideologiju. Da u cijeloj priči s hrvatske strane postoji veliki nered potvrdila je predsjednica saborskog odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) koja je konstatirala da niti jedno tijelo u vlasti Republike Hrvatske ne raspolaže točnim podatcima o broju posvojene djece iz država kao što je DR Kongo koje nisu potpisnice Haaške konvencije o međudržavnom posvajanju djece. Još je više alarmantan podatak da razni državni resori objavljuju različite podatke o točnom broju tako posvojene djece. Prema podatcima Vrhovnoga suda u razdoblju od 2013. do 2022. godine hrvatski sudovi su donijeli ukupno 83 odluke o prihvaćanju odluka kongoanskih sudova o posvajanju djece.

Međutim, prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova 94 djeteta iz DR Konga imaju prijavljeno boravište u Hrvatskoj, pa su im izdani hrvatski osobni dokumenti. I konačno ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić pozivajući se na taj isti MUP izjavljuje da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz DR Konga. Suočena s raznim podatcima državnih tijela saborska zastupnica je opravdano zaključila kako je upitno jesu li uopće sva ta djeca u Hrvatskoj, što upućuje na opravdanu sumnju kako se uistinu radi o trgovanju djecom.

SUSTAVNO ZATAŠKAVANJE SLUČAJA

Ta sumnja je pojačana novim činjenicama o tom predmetu. Slučaj četiri hrvatska para došao je na red sjednice UN-ovog odbora za prisilne nestanke održanog u Ženevi. Državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Dickson Matembo izjavio je da su ta djeca uzeta iz sirotiša, ali što je još važnije, jer to na cijelu aferu baca potpuno novo svjetlo, da “to nije prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu”, te da su kongoanske vlasti utvrdile da je “njihova dokumentacija lažna”. Po njegovoj izjavi čini se prvo, da se radi o organiziranoj skupini koja se bavi trgovinom djecom, a drugo da su službeni organi u Hrvatskoj bez provjere na temelju lažne dokumentacije izdavali dotičnoj djeci hrvatske isprave.

Kroz ovih nekoliko mjeseci hrvatski službeni organi, ali i vodeći mediji prije svega javna HRT, a potom dva vodeća dnevnika “Jutarnji list” i “Večernji list” uopće se nisu potrudili da istinito informiraju javnost o cijelom slučaju nego su sustavno zataškavali slučaj stavljajući u prvi plan zabrinutost za sudbinu četiri uhićena para i njihovo pravo da posvojenu djecu u starosti od 6 mjeseci do tri godine dovedu u Hrvatsku. Svi su oni ignorirali golu činjenicu da je iz više izvora potvrđeno kako su dokumenti o posvojenju lažni, a još više činjenicu da se u to bez provjere dokumenata uključilo nekoliko sudova u Hrvatskoj na čelu s Općinskim sudom u Zlataru. Ni jedna medijska redakcija nije se upustila u istraživanje, gdje su u Hrvatskoj dosad usvojena djeca iz DR Kongo, ali kako se kasnije otkrilo i još nekih afričkih zemalja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbijajući navode zambijskog državnog tajnika uputilo je notu u kojoj se naglašava da će Hrvatska nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji.

ŠUTNJA U MUP-U

Novo svjetlo na slučaj bacio je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak koji je u izjavi nekim nezavisnim portalima, podsjetio da su dokumenti o posvojenju bili krivotvoreni te da se u ovom slučaju radi o trgovini djecom. O tome su bili obavješteni službeni organi ali nisu učinili ništa da se to zaustavi. On je optužio Ministarstvo unutarnjih poslova RH da znaju kako se nekoj od ovako posvojene djece u Hrvatskoj gubi svaki trag, ali da o tome šute. Izričito je napomenuo da za ovaj slučaj postoji odgovornost hrvatskih vlasti, uključujući predsjednika, premijera i ministre pravosuđa i socijalne skrbi. Suđenje uhićenim Hrvatima koji se u Zambiji brane sa slobode prebačeno je u Ndoli s nižeg na viši sud i vjerojatno će se održati tek u svibnju. Dotad će vjerojatno isplivati na površinu nove činjenice o tome da se radi o trgovini djecom, pri čemu sasvim određenu odgovornost imaju i hrvatski službeni organi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon