PROF. HRABAR: SLUČAJ KONGO JE POTVRDIO DA U HRVATSKOJ NE POSTOJI VLADAVINA PRAVA

Tekst: Panopticum

Foto: New Direction

U Zagrebu se u subotu, 11. ožujka 2023. u hotelu Esplanade održala visokoprofilna konferencija o međudržavnom posvojenju i obiteljskoj politici pod nazivom “Cross-Border Adoptions: Protecting Children, Promoting Parenthood”. Konferenciju je organizirala belgijska zaklada “New Direction” iz Bruxellesa. Povod za održavanjem međunarodnog skupa u Zagrebu su nastojanja za suspenzijom posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice konvencije o sprečavanju trgovine djecom, nakon što je osmero Hrvata uhićeno u Zambiji pod optužbom da su pokušali prokrijumčariti djecu iz DR Konga.

Podsjetimo, četiri hrvatska para uhićena su još u prosincu 2022. godine prilikom odlaska iz Zambije s četvero afričke djece te su u međuvremenu optužena za trgovinu ljudima. Taj je međunarodni skandal izazvao zabrinutost hrvatske javnosti i otvorio rasprave o moralnosti posvajanja djece u siromašnim zemljama i to posebno na okolnost upletenosti pojedinaca iz političkih struktura u Hrvatskoj kao i osoba vrlo bliskih izvršnoj vlasti.

Jedna od sudionica konferencije koja je održala vrlo zapažen govor bila je profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Dubravka Hrabar. Govoreći na konferenciji belgijske zaklade New Direction u Zagrebu, prof. Hrabar je istaknula da se čudi zašto nema registra posvojene djece kao niti statističkih podatka koliko je djece iz inozemstva posvjeno od strane hrvatskih građana.

Nadalje, uvodno je prof. Hrabar napomenula da obzirom da RH nema registar međudržavnog posvajanja radi diskrimaciju spram onih parova i djece koji su prošli proces posvajanja i nalaze se državnim evidencijama. Obzirom na praksu u EU dr. Hrabar ističe kako Hrvatska spada u drugu kategoriju zemalja članica EU gdje su se također dogodili neki ekscesi pri međunarodnim posvojenjima ali su te zemlje za razliku od RH reagirale.

Ono što čudi dr. Hrabar u konkretnom slučaju je ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, da jednostavno nisu prepoznali, a govori se o Kongu, taj moratorij na zasnivanje posvojenja. Prema tome, misli dr. Hrabar, da joj se čini da se svijet probudio, odnosno da se Europa budi, tj. da je sigurno budnija nego Hrvatska te da ima još zemalja u EU u kojima će takve stvari oko posvajanja tek izaći na površinu.

U prilogu donosimo cijelo izlaganje, odnosno prezentaciju prof. Dubravke Hrabar, koje je dostupno u video materijalu (1:33:55  – 1:57:40) na mrežnim stranicama zagrebačke konferencije „Cross-Border Adoptions“.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon