POPLAVE U HRVATSKOJ: GDJE JE NESTALA CIVILNA ZAŠTITA DAMIRA TRUTA?

Tekst: Panopticum

Foto: MUP

U trenucima kada je cijela Hrvatska pod vodom zbog obilnih oborina i kada se najavljuju vodeni valovi nabujalih rijeka u idućim satima i danima, hrvatska javnost ne zna gdje se skriva Damir Trut, inače pomoćnik ministrira policije Davora Božinovića i ravnatelj Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Iako je Trut na funkciji ravnatelja CZ već punih 25 godina i cijelo to vrijeme prima plaću, kako javlja JL, stanovnici poplavljenih područja izjavljuju kako se rijeke prelijevaju iz korita no unatoč tome na terenu nisu vidjeli nikoga tko provodi bilo kakve mjere zaštite od poplava. Osim toga, građani poplavljenih područja izjavljuju da su im iz nadležnih službi rekli da sami odu po vreće za zečje nasipe. U takvoj situaciji elementarne nepogode moglo bi se postaviti sasvim legitimno pitanje Damiru Trutu: “Gdje je Civilna zastita kojom rukovodi?”

Podsjetimo, prošle godine zbila se gotovo identična situacija ali s drugom vrstom ugroze. Naime, u trenucima dok su kadrovi požara i dimnih zavjesa u Šibensko-kninskoj županiji preplavili hrvatski medijski prostor ta ista županija ni nema najosnovniju formaciju Civilne zaštite. Istovremeno dok Trutova Civilna zaštita nije ni postojala u županiji, u njoj su 13. srpnja 2022. plamtila najmanje tri aktivna požara.

Moglo bi se zaključiti dok je od prošlogodišnjeg požara do ovogodišnje poplave samo jedan korak da to nimalo ne zabrinjava pojedince u institucijama Republike Hrvatske. Kako s profesionalne i ljudske tako ni s moralne strane…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon