25 GODINA PRIMA RAVNATELJSKU PLAĆU A NIJE U STANJU OSNOVATI CIVILNU ZAŠTITU U ŽUPANIJI KOJU GUTAJU POŽARI

Tekst: Panopticum/N. F.

Foto: Vjeran Zgane Rogulja/ Pixsell

Dok uznemirujući kadrovi požara i dimnih zavjesa u Šibensko-kninskoj županiji preplavljuju hrvatski medijski prostor ta ista županija ni nema najosnovniju formaciju Civilne zaštite. Istovremeno dok Civilna zaštita ne postoji u županiji, u njoj su srijedu, 13. srpnja 2022. plamtila najmanje tri aktivna požara. Slučajno ili ne, Damir Trut, inače pomoćnik ministrira Davora Božinovića i ravnatelj Civilne zaštite Republike Hrvatske za to vrijeme prima plaću na toj funkciji već punih 25 godina.

Podsjetimo, na požaru kod Zatona ukupno je angažirano 210 vatrogasaca sa 54 vozila. Dodatne su snage stigle su iz Primorsko-goranske županije sa 22 vatrogasca i 6 vozila, Ličko-senjske županije sa 13 vatrogasaca i 5 vozila te iz Splitsko-dalmatinske županije sa 9 vatrogasaca i 4 vozila dok su pripadnici Karlovačke županije su pripravnosti. Zbog katastrofičnih razmjera požara premijer Plenković i ministri posjetili su Zaton.

Prema riječima županijskog zapovjednika Darka Dukića, požar se nošen vjetrom brzo proširio među kuće Zatona i Rasline zbog čega je određeni dio objekata nagorio. Kako se navodi u priopćenju HVZ-a vatrogasci rade na lokalizaciji požara, ali gusta vegetacija i snažan vjetar koji mijenja smjer otežavaju njegovo gašenje. Zbog toga se fronta požara širila dosta brzo te su vatrogasci proveli na terenu izuzetno tešku noć. Prema posljednjim informacijama požar u Raslini i Zatonu je stavljen pod kontrolu tek u ranim jutarnjim satima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon