HAŠKI SUD OSUDIO MILOŠEVIĆEVE OBAVJEŠTAJCE

Tekst: Panopticum / B. Vukušić

Foto: Vreme

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) objavio je u srijedu, 30. lipnja 2021. presudu u ponovljenom postupku protiv čelnika srpske Službe državne sigurnosti (SDB)  Jovice Stanišića i Franka Simatovića, optuženih za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine. U prvom postupku oslobođeni su 2013., a 2015. poništena je prvostupanjska presuda zbog nekoliko pogrešaka Raspravnog vijeća i naloženo je novo suđenje koje je počelo 2017. godine a  koje traje već punih 18 godina.

Dvojica vođa srpske tajne policije iz vremena Slobodana Miloševića, glavni šef Jovica Stanišić i njegova desna ruka Franko Simatović, inače obojica bivši pripadnici Udbe, bili su optuženi u Haagu po više točaka kao pomagači: za progon, ubojstva, prisilna preseljavanja i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995., a također i za kršenja zakona ili običaja ratovanja, odnosno za zločin protiv čovječnosti itd.

Haaški sud smatrao je dokazanim postojanje tzv. udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) na čelu sa Slobodanom Miloševićem u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te je nabrojao sve prije navedene zločine koji su u okviru njega počinjeni nad Hrvatima i Bošnjacima. Međutim, Stanišić i Šimatović osuđeni su samo zbog zločina počinjenih u Bosanskom Šamcu – s obrazloženjem da tužiteljstvo nije uspjelo neoborivo dokazati njihovu krivicu za osobno sudjelovanje u cijelom zločinačkom poduhvatu. Tako su Stanišić i Simatović dobili relativno niske kazne – po dvanaest godina zatvora.

Presuda protiv njih dvojice predstavlja, dakle, tek djelomično zadovoljenje pravde s obzirom na stvarne zločine u kojima su sudjelovali, pa su time žrtve tih zločina i njihovi potomci dobili tek djelomičnu satisfakciju.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću ni ranije nije pobuđivalo poseban interes hrvatskih vlasti i medija, kao da ih se ne tiču zločini zbog kojih su procesuirani, a današnje izricanje presude protiv te dvojice nezasluženo je ostalo u sjeni bombastičnih vijesti o uhićenjima „bandićevaca“ u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon