STIŽE LI NOVA JOGURT REVOLUCIJA U VOJVODINU?

Tekst: B. D. / B. V.

Foto: RSE

Nakon prosprskih provokacija s osnivanjem subotičkog ureda „Fondacije kapetan Dragan“, koju vodi osuđeni ratni zločinac u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, a koja je očiti pokazatelj kako je u Srbiji na djelu rehabilitacija i relativizacija ratnih zločinaca, nezavisni analitičari to dovode u uzročno-posljedičnu vezu s predstojećim popisom stanovništva u Srbiji. Naime, sudeći po svemu aktualna vlast Aleksandra Vučića želi s već prokušanom metodom zaštrašivanja s kapetanom Draganom u glavnoj ulozi, a koja je tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj provjerena u praksi, u nacionalno šarenoj i multietničkoj Vojvodini polučiti demografske poene u korist Srba kao većinskog naroda.

Za to vrijeme nema za vidjeti niti za čuti veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Hidayeta Biščevića kao ni generalnog konzula RH u Subotici, Velimira Plešea. Podsjetimo, Subotica je političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji, a srijemsko mjesto Hrtkovci sinonim za početak progona Hrvata iz Vojvodine početkom devedesetih.

EU HRVATSKA PLEŠE PO BALKANSKIM NOTAMA

Slučajno ili ne, istovremeno se u Hrvatskoj pred predstojeći popis stanovništva javljaju sumnje kako je Državni zavod za statistiku u potpunosti udovoljio zahtjevu koalicijskog partnera vladajuće stranke, te će u lokalnim sredinama, gdje Srbi imaju većinu, popisivači biti pripadnici te manjine. Iz svega je u potpunosti razvidno kako je diskriminatorno da hrvatski državljanin koji je popisivač u sklopu popisa stanovništva u Hrvatskoj ne može raditi svoj posao zato što nema pripadnost određenoj manjini. Lege artis, ta pojavnost je potpuno protuustavna, ali otvara sumnju o manipulativnim namjerama HDZ-a i SDSS-a obzirom da je hrvatskim Ustavom, te u temeljnim vrijednostima Europske unije, kojima Hrvatska pripada, jednakost građana pred zakonom zajamčena, te je zabranjen svaki oblik diskriminacije. Povodom toga je 17 zastupnika Hrvatskog sabora predalo u srijedu, 25. kolovoza 2021. godine zahtjev za interpelaciju o radu Vlade u svezi provedbe popisa stanovništva u RH.

JE LI DOZVOLJENO BITI VOJVOĐANIN?

Istovremeno s navedenim događajima u Hrvatskoj i uoči popisa stanovništa zakazanog za mjesec rujan 2021. godine internetski portal Radio Slobodna Evropa u utorak, 24. kolovoza 2021. donosi tekst pod zanimljivim nazivom “Pred popis u Srbiji: Je li dozvoljeno biti Vojvođanin?” o inicijativi nekolicine vojvođanskih političara da se na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji uvrsti rubrika koja bi omogućavala izjašnjavanje po nacionalnosti „VOJVOĐANIN/VOJVOĐANKA“. Naime, za tu ideju zalaže se politički savez stranaka iz Vojvodine, Vojvođanski front – koji čine Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanska partija (VP), stranke koje se od osnivanja zalažu da se ovoj pokrajini Srbije vrati status autonomije iz vremena socijalističke Jugoslavije.

Inicijativa je očekivano potekla od strane lidera LSV-a Nenada Čanka i VP-a Aleksandra Odžića, ali ju je podržala i srpska ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, inače bivša članica Demokratske stranke iz Novog Sada. To je bio razlog što je srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin pozvao Čomićku na podnošenje ostavke. Naime, Vulin kao Vučićeva desna ruka se referirao o samoj inicijativi u provladinom Kuriru pod nazivom teksta: „Aleksandar Vulin za ‘Kurir’: Ministar u Vladi Srbije koji bi stavio u popis vojvođansku naciju trebalo bi odmah da da ostavku!“

SPORENJA OKO PREDSTAVNIŠTVA AP VOJVODINE U BRUXELLESU

Osim toga, LSV već više godina ukazuje na nefukcionalnost i neupotrebljivost predstavništva AP Vojvodine u Bruxellesu. Naime, tzv. kancelarija Vojvodine u Bruxellesu, nije sastavni dio Misije Republike Srbije pri EU, već je samo smještena u prostor Misije i koristi prostor u okviru Misije. Osnovana je od strane pokrajinske administracije odredbama Statuta AP Vojvodine, uz suglasnost Vlade Republike Srbije. Predstavništvo AP Vojvodine u Bruxellesu je točka sporenja raznoraznih subjekata, od trenutka kada je pokrenuta inicijativa za njeno formiranje, a to je bilo još početkom 2000-tih do momenta kada je ona konačno osnovana, a to je 2011. godina.

LSV pritom podsjeća na činjenicu da nije postojao problem kada je Grad Niš otvorio svoje predstavništvo, pa ni kada je Vršac u suradnji sa Županijom Karaš – Severin otvorio svoje predstavništvo u Bruxellesu, ali je nastao veliki problem i poziv da se preispita je li separatistički čin kada je predstavništvo Vojvodine otvorilo svoja vrata u Bruxellesu.

JOGURT REVOLUCIJOM TORPEDIRALI VOJVODINU I KOSOVO

Nekoliko poznatih i nekad vrlo utjecajnih srpskih političara, nastupajući kao politički analitičari u raznim televizijskim emisijama, u posljednje vrijeme sve češće ističu da je skupina zapadnih zemalja, prvenstveno okupljenih u vojnoj asocijaciji NATO koju predvodi SAD, još sredinom 80-tih godina prošloga stoljeća napravila plan razbijanja Jugoslavije na osam manjih državica: šest republika s dvije „autonomne pokrajine“.

Nekadašnji srpski ministar vanjskih poslova i potpredsjednik srpske vlade Nikola Šainović, koji je bio optužen zajedno sa Slobodanom Miloševićem u Haagu te je osuđen na osamnaest godina zatvora, tvrdi da je Milošević znao za te planove i da ih je preduhitrio tzv. „jogurt revolucijom“ kojom je Kosovu i Vojvodini ukinuo status politički i teritorijalno autonomnih pokrajina.

Prema Nikoli Šainoviću, Zapad smatra Srbiju nepopravljivim saveznikom Rusije i trajnim izvorom nestabilnosti na prostoru JI Europe, zbog čega ju treba što je moguće više oslabiti i svesti u što moguće manje granice.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon