POLITIČKI GUSLAČI PORUŠENIH KROVOVA

Tekst: B. D.

Foto: M. Š./N. K.

Uz lijevu obalu rijeke Kupe, na sjevernom cestovnom pravcu iz Petrinje prema Petrovcu, na spoju ceste Sisak – Zagreb nalazi se selo Mala Gorica. Prema posljednjem popisu stanovništva u Maloj Gorici živi oko 580 stanovnika, U selu postoji područni razredni odjel osnovne škole Dragutin Tadijanović iz Petrinje, zatim crkva Sv. Juraja i kapelica Gospe Snježne kao i Langov dom za starije i nemoćne osobe koji je poprilično stradao u posljednjem potresu. Nekoliko stotina metara od sela smješteno je napušteno nekadašnje prognaničko naselje Mala Gorica. Sagrađeno je sredinom devedesetih godina, a financirala ga je japanska vlada.

GRAD DUHOVA

Napušteno naselje Mala Gorica kao moguće odredište izgradnje azilantskog centra bilo je aktualno 2018. godine kada je na sjednici petrinjskog Gradskog vijeća došlo je do saznanja o namjeri MUP – a, da na ovom mjestu izgradi prihvatilište za azilante. MUP je taj projekt nazvao ‘Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici’ , odnosno projekt osiguranja dodatnih kapaciteta smještaja tražitelja međunarodne zaštite, a kako bi se unaprijedili uvjeti smještaja i pružanja usluga njihovog prihvata. MUP-ov projekt je vrijednosti 4 milijuna eura od čega 3 daje EU. Dakle, 75 posto trebalo je biti financirano putem sredstava u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju, dok je 25 posto trebalo biti financirano putem Državnog proračuna RH. Međutim, Grad Petrinja je odbio izdati građevinsku dozvolu za gradnju naselja za azilante.

NEDOSTUPAN INTERNETSKI SADRŽAJ

Odluka o izgradnji MUP-ovog izbjegličkog centra mogla se sve do nedavno pročitati na internetskoj poveznici http://eufondovi.mup.hr/novosti/odluka-o-dodjeli-financijskih-sredstava-za-provedbu-projekta-uspostava-infrastrukture-i-jacanje-kapaciteta-prihvatilista-za-trazitelje-azila-u-maloj-gorici/265. Iz nekog nepoznatog razloga trenuno je sadržaj na MUP-ovoj poveznici nedostupan. Obzirom na nepodržavanje azilantskog projekta od strane Gradskog vijeća Petrinje, MUP je, navodno, donio odluku kojom polovicu od iznosa predviđenog za Malu Goricu ulaže u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a drugu polovicu u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila.

USPOMENA NA FILM

Osim potresom, Petrinja i njena okolica je bila u fokusu svjetskih medija i prilikom snimanja poznatog filma “Guslač na krovu” 1971. godine kanadskog redatelja Normana Jewisona. Poznati film je sniman u Lekeniku i Maloj Gorici. Da podsjetimo, Broadwaysku praizvedbu mjuzikla režirao je Jerome Robbins 1964. godine dok je hrvatska premijera izvedena 1970. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu ‘Komedija’.

AZILANTI VAŽNIJI OD POTRESA STRADALIH GRAĐANA PETRINJE?

Ovih dana Petrinja je ponovno zbog snažnog potresa vrlo medijski i politički aktualno mjesto koje je podignulo veliko zanimanje svih građana Republike Hrvatske, a i šire. I dok se parlamentarne stranke i njeni čelnici natječu tko će sakupiti više političkih bodova u medijskim nastupima pred potresom porušenim objektima Siska ili Petrinje, pogotovo u nastojanjima u dopremanju neadekvatnih ljetnih mobilnih kućica u zimske uvjete razrušene Banovine, u čemu prednjači Plenkovićeva potkapacitirana ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Međutim, dok Hrvatska naokolo traži kamp-kučice, nitko dosad nije potegnuo pitanje napuštenog prognaničkog naselja Mala Gorica nedaleko Petrinje koje bi se adekvatnim građevinskim zahvatom moglo relativno brzo osposobiti za stanovanje većeg broja potresom ugroženih stanovnika. Iako je u srpnju 2017. godine, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proglasio kako je vijek trajanja kuća i infrastrukture u Maloj Gorici istekao, pitanje je da li ta odluka nekog državnog i prostranačkog uhljeba mjerodavna ili ne. Iz svega navedenog stiče se dojam kako aktualna politika svojom neorganiziranošću, nesposobnošću ili svjesnim prešućivanjem stanja na terenu ima neke druge planove iz kojih bi se moglo zaključiti kako je Hrvatskoj tinjajuće otvoreno pitanje azilanata važnije od trenutno ugroženih i zapostavljenih stanovnika Banovine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon