POTRES U PETRINJI PROBUDIO CIJELU HRVATSKU

Tekst: T. M.

Foto: PMF

Kako je izvijestio PMF, u ponedjeljak, 28. prosinca 2020. godine u 6 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice. Osim prvog potresa, seizmološka služba zabilježila je u 7 sati i 49 minuta, a potom u 7 sati i 51 minutu, još dva jača potresa s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje, a magnitude potresa iznosile su  4.7 i 4.1 prema Richteru. Potres se jako osjetio u Zagrebu te gotovo u cijeloj središnjoj Hrvatskoj ali i u susjednoj Sloveniji.

Povodom toga su premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović posjetili Sisak u pratnji  potpredsjednika vlade Davora Božinovića i Tome Medveda te ministra zdravstva Vilija Beroša. Nakon Siska državni vrh odlazi u posjet razrušenoj Petrinji gdje je dolazak predviđen oko 11 sati.

Nakon potresa su i dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu reagirale u skladu s procedurama, u uvjetima potresa, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti. Naime, inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi, ni na ostalim manevarskim površinama MZLZ. Nakon uspostave operativnih sustava, promet je nastavljen u 06.55 sati, prema redu letenja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon