PFIZER: POVIJEST KORUPCIJE U HR

Tekst: R. F.

Foto/Karikatura: HZJZ/SDP/Hajo de Reiger/WA

Pfizer je poznata farmaceutska tvrtka koja se bavi proizvodnjom lijekova, sa sjedištem u New Yorku. Pfizer je osnovao 1849 godine Charles Pfizer, amerikanac njemačkog porijekla. Pfizer je krajem 2018. godine objavio spajanje sa britanskim farmaceutskim gigantom Glaxo Smith Kline. Kao glavni pojedinačni dioničari Pfizera navedeni su investicijski fondovi Vanguard Group Inc., zatim Black Rock Inc., Wellington Management Company LLP, State Street Corporation i mnogi drugi.

CAPAKOV SVEČANI DOČEK

Prema službenim vijestima i fotografijama iz  HZJZ-a, prva pošiljka Pfizer-ovih cjepiva koja je stigla u Hrvatsku transportnim hladnjacima iz Bruxellesa u subotu, 26. prosinca 2020., biti će distribuirana tijekom dana po županijama a cijepljenje će započeti u nedjelju, 27. prosinca 2020. godine. Riječ je o prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech. Prve doze cjepiva jednake su za sve zemlje članice EU-a, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva. Sve zemlje članice EU će simbolično s cijepljenjem startati u nedjelju, 27. prosinca 2020. Druga doza Pfizer-ovih cjepiva dolazi u HZJZ odmah tjedan dana iza prve, odnosno 31. prosinca 2020. Nakon toga Pfizer će direktno isporučivati naručene doze u regionalne centre za javno zdravstvo RH. Da podsjetimo, cjepivo od Pfizera i BionTecha se mora skladištiti na temperaturi od minus 70 stupnjeva a Hrvatska je naručila milijun doza spomenutog cjepiva kojim se jamči 95 posto zaštite od zaraze koronavirusom. Usporedbe radi, Republika Mađarska, članica EU jednako kao i Republika Hrvatska većinu cjepiva za koronavirus ugovorila je s Rusijom dok je relativno manji dio narudžbi otpao na druge svjetske proizvođače.

KORUPCIJA SVJETSKIH RAZMJERA

U trenucima kada je HZJZ objavio vijest putem ravnatelja Krunoslava Capaka o dolasku u Hrvatsku prvih doza cjepiva američkog farmaceutskog proizvođača Pfizera, valja se podsjetiti na jednu relativno zanimljivu vijest iz 2009. godine. Naime, te godine je tvrtka Pfizer kažnjena od američkih zdravstvenih regulatora s 2,3 milijarde dolara kazne za mito liječnicima i prikrivanje nuspojava lijekova.

Osim već spomenutog brutalnog financijskog skandala iz 2009. godine farmaceutski div Pfizer našao se ponovo u središtu afere sredinom 2012. godine i pristao na nagodbu 60 milijuna dolara kazne zbog plaćanja mita liječnicima u nekoliko zemalja među kojima se našla i Hrvatska i to za vrijeme mandata SDP-ovog ministra zdravstva Rajka Ostojića. Slučajno ili ne, Rajko Ostojić se stručno usavršavao u SAD-u na Johns Hopkins Medicine International koji je dio Pfizerovog globalnog zdravstvenog partnerstva. Nakon otkrivanja te korupcijske afere Pfizer se o visini iznosa kazne nagodio s američkim ministarstvom pravosuđa.

RAZRAĐENA KORUPCIJSKA MREŽA

Podsjetimo Pfizer je tada optužen u SAD za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova te za njihovo stavljanje na listu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i u državnom bioetičkom povjerenstvu koje je odlučivalo o kliničkim studijama za ispitivanje lijekova. Naime, u optužnici protiv Pfizera se eksplicite navodi da je američki  farmaceutski proizvođač u razdoblju od 1997. do 2001. godine plaćao liječnike koji su radili za institucije hrvatske Vlade. Navedena optužba protiv Pfizera ne odnosi se samo za podmićivanje hrvatskih, već i liječnika u Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i Srbiji, a sve kako bi propisivali njihove lijekove. Pfizer je visokopozicionirane liječnike, koji su pomogli u plasiranju njihovih lijekova nagrađivao posebnim bonusima.

Tužba protiv Pfizera je podnesena Okružnom sudu District of Columbia, a u njoj stoji da je Pfizer svoje zaposlenike u uredima spornih država ovlastio za gotovinske isplate podmićivanja u svrhu propisivanja svojih lijekova. U optužnici američkog suda pod jednom od točaka optužnice navodi se da je najmanje od 1997. do kraja 2004. Pfizer Hrvatska, odnosno Pharmacia Hrvatska koju je kupio Pfizer plaćao liječnike koji su radili za institucije hrvatske Vlade. Novac je bio namijenjen da se utječe na propisivanje Pfizerovih lijekova te da se osigura da regulatorna tijela Republike Hrvatske daju odobrenje za stavljanje na listu njihovih lijekova.

KUPILI LIJEČNIKE ZA 1200 US DOLL

Nadalje, u tužbi se navodi da je od veljače 1997. do svibnja 2003. Pfizer, odnosno Pharmacia Hrvatska mjesečno plaćala 1.200 dolara na bankovni račun svakog liječnika u Austriji koji je kao član nekoliko hrvatskih državnih odbora nadgledao registraciju farmaceutskih proizvoda. U optužnici stoji da je Pharmacia također imala u Hrvatskoj tzv. bonus program prema kojem je liječnicima koji su bili visoko pozicionirani u hrvatskim bolnicama plaćala proviziju od fakturiranih Pharmacijinih lijekova koji su se koristili na odjelima tih liječnika. Dio je plaćan u novcu, dio putovanjima ili donacijama.

Američka regulatorna tijela nedvojbeno su utvrdila da su zaposlenici Pfizera u Hrvatskoj učinili sve da prikriju pravu prirodu tih transakcija lažno ih prikazujući kao studijske konvencije, zatim kao poklone za troškove stručnih službi, te drugim zanimljivim opisima financijskih transkacija koje su navodile na pogrešne zaključke o troškovima. Usred afere glavni direktor Pfizera za Hrvatsku podnio je tada ostavku ali zahvaljujući utjecaju politike na DORH na čijem čelu je u to vrijeme bio Mladen Bajić, nije procesuiran niti je završio u zatvoru. Hrvatski mediji ne bilježe u toj Pfizer-ovoj aferi pretjeranu aktivnost Porezne uprave nad korumpiranim hrvatskim liječnicima kao ni aktivnost Ureda za sprečavanje pranja novca.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon