OTVOREN NATJEČAJ ZA IZLOŽBU INSPIRIRANU STVARALAŠTVOM KNJIŽEVNICE ŠTEFE ISKRE KRŠNJAVI

Tekst: S. Š. Španjol

Foto: Artoratorij

Udruga Artoratorij iz Zagreba poziva sve mlade umjetnike do 35 godina starosti da se prijave na natječaj skupne žirirane izložbe pod radnim nazivom „Iskra“. Natječaj je otvoren do 1. lipnja 2022. godine. Objava rezultata natječaja će biti između 6. i 12. lipnja 2022na internetskoj stranici udruge Artoratorij a svi prijavljeni autori bit će obaviješteni o rezultatima putem elektronske pošte.

Naime, u organizaciji Udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba koja stavlja naglasak na bogatu povijest grada Vrbovca, primarno kroz istraživanje opusa književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi koja je pisala pod pseudonimom Iva Rod, a koja pruža mladim umjetnicima i umjetnicama priliku za izlaganje i predstavljanje svog umjetničkog djelovanja.

Podsjetimo, Štefa Iskra Kršnjavi rođena je 1869. godine u Vrbovcu. Nakon studija francuske književnosti na pariškoj Sorboni i College de France, a potom i njemačkoj jezika na Sveučilištu u Bernu radila je kao učiteljica na zagrebačkom Ženskom liceju (Prvoj ženskoj realnoj gimnaziji) postepeno gradeći karijeru književnice i prevoditeljice. Romantična ljubav s Izidorom Kršnjavim postala je lajtmotiv njezinog ranog književnog opusa, a nakon udaje za Izidora Kršnjavog, u zrelijoj životnoj fazi s novim načinom života, promijenila je i sadržaj svog književnog rada od zaljubljene i buntovne Ive Rod postala je pobožna dobročiniteljica “sestra Isadora”. Sa suprugom Izidorom Kršnjavijem radila je na prijevodu Danteove Božanstvene komedije na hrvatski jezik.

Temu grupne žirirane izložbe čini selekcija pjesama iz dvije knjige pjesama Ive Rod: Pjesme, 1905. i 1912. godine. Autori i autorice su pozvani izučiti život i djelovanje Ive Rod s naglaskom na pjesnički opus književnice te pronaći u selekciji njezinih pjesmama inspiraciju za stvaranje vlastitih likovnih djela te da odgovore na objavljene pjesme vlastitim likovnim rukopisom u mediju koji sami odaberu (crtež, ilustracija, grafika, slika, skulptura, fotografija, video rad, objekt, prostorna instalacija). Više o samom natječaju, kao i svu potrebnu dokumentaciju može se pronaći na internetskoj poveznici: ISKRA

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon