OTVOREN MULTIMEDIJALNI GEO CENTAR NA PAPUKU

Tekst: A. Radoš

Foto: K. Toplak

S prvim danom iduće godine Virovitičko-podravska županija otvara vrata još jednog hot spota za suvremene putnike. Naime, novi centar vrijedan 40 milijuna kuna ponuditi će posjetiteljima posve drugačiji doživljaj Papuka i njegove bogate geološke povijesti.

Interaktivni multimedijalni centar, 3D dvorane, projekcije i prezentacije na ekranima, samo su dio onoga što nudi novi Geo-info centar u Voćinu na Papuku na kojem će budući posjetitelji moći otputovati daleko u prošlost i otkriti kako je nastao naš planet, ali i doznati sve o povijesnom i geološkom razvoju najpoznatije slavonske planine. Doživjeti podzemlje Papuka, osjetiti ozračje špilja i jama, susreti se s nosorozima, sabljastim mačkama na miocenskom kopnu ili s miocenskim psinama u nekadašnjem Panonskom moru, poseban je doživljaj.

Modeli, skulpture i fotografije zanimljivih bića te priča o sedam povijesnih razdoblja na postavima biologije i arheologije upoznat će vas sa životom na Papuku koji je najvećim dijelom Park prirode, a zbog iznimne geološke važnosti i geopark pod zaštitom UNESCO-a.

Podsjetimo, UNESCO-ov geopark na Papuku do sada je najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Investicija je vrijedna više od 90 milijuna kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak sredstava uložio Park prirode Papuk. Geo-info centar u Voćinu, koji je inače jedan od dva službena ulaza u Park prirode, odlična je polazišna točka za upoznavanje s geološkom, biološkom i kulturnom baštinom Papuka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon