OPSTANAK ADAMOVIĆ RADOLFI I NJENE MREŽE U MZO I GUO NE POTIČE OPTIMIZAM U HRVATSKOJ

Tekst: Želimir Čečura

Foto: RTL/XIII Gimnazija

Najzainteresiranija za proceduru izbora ravnatelja XIII. gimnazije trenutačno je, kako se pokazuje iz dana u dan, gospođa Adamović Radolfi, bivša ravnateljica u Upravi za inspekcijske poslove, nekadašnja bliska suradnica bivšeg ministra Željka Jovanovića, a danas savjetnica za pravna pitanja pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića.

Gospođa Adamović Radolfi, osoba od velikog povjerenja pročelnika Lovrića, spremna je davati, i to svisoka, svakodnevnim ustrajnim pozivima i dopisima skandalozne upute – neutemeljene u zakonima – ne samo još uvijek ravnatelju Želimiru Čečuri već i Školskom odboru XIII. gimnazije. Te dopise, nažalost, potpisuje – možda i ne znajući – pročelnik Ivica Lovrić. Postavlja se pitanje zašto je gospođa Adamović Radolfi toliko zainteresirana za XIII. gimnaziju. Takvo bi što uistinu trebalo istražiti jer žar kojim gospođa Adamović Radolfi djeluje u slučaju XIII. gimnazije, i to kad je ravnatelju već uskraćena suglasnost, mora biti mnogo više od radne etike.

Može se zaključiti je da je sinkronizirani plan određenih pojedinaca iz MZO-a i GUO-a maknuti ravnatelja branitelja i na njegovo mjesto dovesti nekoga po nalogu visokopozicionirane osobe u strukturama vlasti. Kako se priča, sličan se scenarij provodi na više školskih adresa, gdje gospođa Adamović Radolfi, putem članova Školskog odbora postavljenih od Osnivača, provodi svoje zamisli da se označeni ravnatelji u svakom slučaju moraju maknuti. Zanimljivo je i da se istodobno s procesima micanja ravnatelja u medijima – dakle, u pravom trenutku – pojavljuju tendenciozni novinski članci, što je jasno svakom medijski pismenom građaninu.

Opstanak gospođe Adamović Radolfi i njezine suradničke mreže na iznimno odgovornim rukovodećim mjestima u MZO-u, a sad i u GUO-u, ne potiče optimizam u Hrvatskoj te bitno narušava vjerodostojnost ne samo upravljačke strukture MZO-a i GUO-a nego i svih političkih čimbenika. Dokle god postoje politički umrežene osobe poput Adamović Radolfi i Bujas Čelan u hrvatskom školstvu, pravna će država trpjeti poraz za porazom. Poraz za porazom trpjet će i hrvatsko školstvo. Vrijeme je da se politika, posebice stranačka, makne iz škola.

Na kraju, moj će „grijeh“ biti zabilježen za sva vremena jer sam se usudio pitati kad će svi učenici XIII. gimnazije polaziti nastavu u jednoj smjeni, kad će stari prozori biti zamijenjeni novima, kad će GUO pokrenuti izgradnju nove škole i zašto novac ne dolazi do škola u skladu s njihovim realnim potrebama. Možda je u tome ključan problem. U tome što sam obavljao svoj posao postavljajući pitanja koja se nekima nisu svidjela.

Zaključujem da je krajnji trenutak da institucije pravne države konačno počnu raditi svoj posao. Ako ni zbog čega, barem zbog toga da bismo učenicima mogli pogledati u oči i reći im da pravna država nije utopija te da njihove životne šanse ne ovise o stranačkoj iskaznici.

U Zagrebu, 24. veljače 2021.

Mr. sc. Želimir Čečura, prof.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon