ODGOVOR DENISA LATINA SATNICI HV-A IZ KABINETA GOJKA ŠUŠKA

Tekst: Panopticum

Foto: HRT/N1

Nakon što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić s činom satnice Hrvatske vojske, poslala 3. siječnja 2024. upozorenje HRT-u povodom pritužbe ženskih udruga zbog diskriminacije u emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić na temu protekle, 2023. godine, u kojoj je sudjelovalo šest sugovornika a nije pozvana ni jedna žena, reagirao je Denis Latin, novinar i urednik informativnog programa HRT-a, čiju reakciju s društvenih mreža prenosimo u cijelosti i to kako slijedi:

„Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova broji goste u televizijskim emisijama po spolu. To joj je glavna preokupacija. Voli rješavati križaljke. Kao i većina onih koji vole stolice, a ne vole istinski svoj posao. Pravobraniteljica Ljubičić je zasigurno čula za nasilje nad novinarkom HRT-a zbog čega se vodilo nekoliko sudskih sporova. O tome se na ovom mjestu pisalo stotinu puta. Bilo je važno pokazati kako se svako zlostavljanje žena i osoba s invaliditetom s pozicije moći ne smije proći. Unatoč tome što je znala o čemu se radi jer je i sama bila konzultirana oko pravilnosti postupka, nikad nije pitala kako je taj spor završio, je li ta djelatnica još traumatizirana i tko je s visoke pozicije povukao tužbu za zlostavljanje kako bi zaštitio zlostavljača koji također uživa na poziciji moći. Sram vas bilo, pravobraniteljice Ljubičić, vas i sve one ženske udruge koje vas podržavaju u vašem neprincipijelnom djelovanju.“

Osim urednika HRT-a Denisa Latina, Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić medijski je kritizirao i Zoran Milanović, predsjednik RH u jednom od svojih istupa 2020. godine.

Citiramo predsjednika Republike Hrvatske: “Drago mi je da se javila pravobraniteljica… Kako se ono zove? Recite mi vi. Ne znate, odlično… E sad ovako, zašto vas to pitam… Ima ljudi koji obavljaju, reklo bi se, dosta važne funkcije, na koje ih je izabrao Sabor, a na koje se vi ni ja ne možemo sjetiti na prvu kako se zovu. Zove se Višnja Ljubičić. Na dužnosti je od kraja 10. mjeseca 2011. par tjedana nakon što sam ja postao premijer. Ona je osam godina radila taj posao, toliko da ja stvarno ne znam kako se ta osoba zove. Za ovu gospođu ne znam. Dobila je još osam godina mandata o vašem trošku u prosincu 2019.”, izjavio je predsjednik Milanović.

Nadalje, predsjednik RH je jednom reagirao i na priopćenje Višnje Ljubičić, rekavši kako je ono “produhovljeno poput obrasca za poreznu prijavu”, odnosno “downloadano s neke od stranica udruga”.

Milanović je tom drugom prilikom zaključio kako ponekad ljudsko divljaštvo nije dovoljno da pravobraniteljicu izmami iz hibernacije, a postavio je i usput hipotetsko pitanje: “Kada već ne radi svoj posao u zemlji, koliko je puta u ovih devet godina osobno sudjelovala u radu uglednog briselskog Equineta? Zna li što je to?”, zapitao se Milanović.

Podsjetimo, Višnja Ljubičić skrenula je širu pozornost javnosti na svoj lik i djelo u nekoliko osebujnih istupa a posebno prilikom pokušaja ušutkavanja rasprave o bivšoj prostitutki koja radi s djecom u sustavu socijalne skrbi Republike Hrvatske, zatim u međunarodnom slučaju Zambija ili pak u skandalu sa zadarskim prof. dr. Ivanom Poljakovićem tvrdeći da sveučilišni profesor ne može javno koristiti izraz “homoseksualnost je bolest” u kontekstu političke tribine. Također je bila vrlo aktivna u kampanji za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova imenuje i razriješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH. Gospođa Ljubičić je na mjestu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova naslijedila Gordanu Lukač Koritnik 13. listopada 2011. godine a predložila ju je HDZ-ova vlada na čijem je čelu tada bila Jadranka Kosor.

Iako u godišnjim izvješćima Saboru uglavnom hvali samu sebe i nema baš neki posebni rejting među političkim strankama u Hrvatskoj, vlada ju je na zatvorenom dijelu sjednice ponovo izabrala na tu poziciju 2019. godine na osmogodišnji mandat. Dakle, gospođa je u sedlu do 2027. godine, rekao bi pok. predsjednik dr. Franjo Tuđman.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon