PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA POSLALA UPOZORENJE HRT-U ZBOG DISKRIMINACIJE ŽENA

Tekst: Panopticum

Foto: PRS

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić s činom satnice Hrvatske vojske, poslala je u srijedu, 3. siječnja 2024. upozorenje HRT-u nakon što je od ženskih udruga zaprimila pritužbu o diskriminaciji jer u emisiju Otvoreno na temu protekle godine, u kojoj je sudjelovalo šest sugovornika, nije pozvana ni jedna žena.

Radi se o emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, koja je emitirana 28. prosinca 2023. na HTV1 i u kojoj su sudjelovali isključivo muškarci kao sudionici. Tema emisije bila je  osvrt na događaje koji su obilježili 2023. godinu u Hrvatskoj i svijetu, kao i što se može očekivati u 2024. godini.

Pritužbu na diskriminaciju uputile su udruge iz Ženske mreže Hrvatske, a pravobraniteljica Ljubičić složila se sa njihovim zaključkom kako je odabirom isključivo muških sugovornika u emisiju “poslana diskriminatorna i neprihvatljiva poruka da nema kompetentnih žena koje bi mogle komentirati događaje u protekloj godini”.

Pravobraniteljica je u svom upozorenju i preporukama istaknula da ne ulazi niti osporava stručnost pozvanih sugovornika, ali i da osobito zabrinjavajućom smatra činjenicu da se ne radi o izoliranom slučaju.

Poručila je da se radi o praksi javne televizije da u informativnim emisijama u kojima se raspravlja o važnim društvenim, političkim i drugim temama od javnog interesa često nema niti jedne sudionice/sugovornice.

Podsjetila je i da se HRT u Ugovoru s Vladom od 1. siječnja 2023., obvezao podupirati ravnopravnost spolova. To uključuje i obvezu da će pri obradi tema voditi računa o zastupljenosti obaju spolova kao ravnopravnih sugovornika u raspravama, te da će im se program usmjeravati na suzbijanje rodnih stereotipa i seksizma te uklanjanje diskriminacije temeljem spola i spolne orijentacije.

 

 

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon