VRTNI PATULJAK DUBRAVKE ŠIMONOVIĆ PROGLAŠEN LEZBIJKOM GODINE

Tekst: Panopticum

Foto: Nova Tv/Panopticum/Možemo!

Prije nekoliko dana zagrebačka udruga Zbeletron organizirala je dodjelu godišnjih nagrada pod nazivom ”Lez of the Year”, odnosno za lezbijku godine. Među propozicijama i kriterijima za lezbijku godine bili su nominirani muškarci i žene a prilikom selekcije, uzimali su u obzir aktivnosti nominiranih tijekom godine na izmaku, osnivanje novih inicijativa, udruga i projekata, te njihove umjetničke i aktivističke doprinose “vidljivosti na društvenim mrežama”.

Prvo mjesto za lezbijku godine je osvojila Noah Kraljević, član stranke Možemo! zajedno sa svojom partnericom Ivonom Kraljević, poznatiji javnosti s međunarodnih potjernica iz afere Zambija. Drugo mjesto uvažene top liste nagrade ”Lez of the Year”, osvojila je udruga ”Ustani za slobodu” koja okuplja prosvjednike koji kakofoničnom bukom ometaju molitelje krunice na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Treće mjesto, odnosno sportskim rječnikom rečeno broncu, osvojio je Marko Capan, poznat javnosti kao inicijator LGBTQ manifestacije Karlovac Pride.

Inače, udruga Zbeletron koja je organizirala ”Lez of the Year” (LOTY), poznata je u LGBTQ zajednici kao dugogodišnji organizator klupskih i društvenih događanja za ”lezbijke, biseksualke i trans žene”. Naime, još od 2009. godine organizira partije, radionice, tribine i ostala događanja s glavnim ciljem ”promicanja glazbeno-scenskog rada djevojaka i žena te podizanja vidljivost lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj. Osim po LOTY, udruga Zbeletron poznata je i po nagradi “Lezbijada”, odnosno po Olimpijskim igrama za lezbijke, kojima kroz duhovit i autoironičan način propituju rodne stereotipe u sportu i predrasude o lezbijkama.

Za kraj, tek toliko da podsjetimo, ovogodišnja dobitnica LOTY udruge Zbeletron, Noah Kraljević, član tzv. platforme Možemo!, je biološka žena koja se identificira kao muškarac te je bio jedan od onih kojih su davali bučnu podršku Plenkovićevom instaliranju Istanbulske konvencije 2018. godine. Naime, Istanbulska je bila obećanje u programu kojim je HDZ i Plenković, uz pomoć Ivane Maletić i Davora Stiera dobio posljednje parlamentarne izbore. Istanbulska konvencija kojom se pod krinkom zaštite žena nameće rodna ideologija, a posebno se udara na brak, obitelj i obiteljske vrijednosti ima svoje korjene u 2006. godini kada je započela paneuropska kampanja Vijeća Europe za sprečavanje nasilja nad ženama koju je vodila grupa kojom je predsjedala dr. Dubravka Šimonović, tadašnja načelnica Odjela za ljudska prava MVEP-a u vrijeme vlade HDZ-a.

Iako se ključne mjere već nalaze u hrvatskim zakonima te su sadržane u UN-ovoj konvenciji o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena šira javnost smatra kako je Hrvatskoj potpisivanjem tog ugovora nametnuta rodna ideologija koja se od tada izdašno financira iz državnog proračuna na različite udruge za čije rezultate rada nema učinkovitog nadzora niti se točno ne zna na koji način doprinose zaštiti žena.

Primjerice, 2023. godine sindikalni članovi u državnoj upravi Republike Hrvatske zaprimili su iz središnjice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika poziv koji je potpisao neosuđeni osumnjičenik iz Zambije optužen za trgovanje djecom. Gospođa, odnosno gospodin Noah Kraljević je navedeni poziv potpisao kao programski direktor udruge “K-zona”, za sudjelovanje članova sindikata u specijalističkom edukacijskom programu „Radnopravnost svima!“ o mehanizmima zaštite radničkih prava LGBTIQ+ radnika i to uz financiranje Ureda za udruge Vlade RH Andreja Plenkovića.

Također, u prosincu 2023. godine održana je u Rijeci jednodnevna edukacija pod nazivom „LGBTI mladi u školskom okruženju“ namijenjena nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske. Navedenu edukaciju organizirala je Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“. Ukupna vrijednost edukacije iznosila je 9.954,21 eura, a što je bilo osigurano kroz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade na čijem je čelu dr. med. Željka Josić iz HDZ-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon