OBRANA JERUZALEMA ILI KRALJEVSTVO NEBESKO – NOVA KNJIGA MIRE GAVRANA

 

Tekst: J. Franolić

Foto: 20th Century Fox/Stilus

U izdanju Stilus knjige “Obrana Jeruzalema” novi je naslov knjige u iznimno velikom i bogatom opusu književnika i dramaturga, a odnedavno i predsjednika Matice Hrvatske, Mire Gavrana. Nadahnut Biblijom i Jeruzalemom kao centrom svijeta i mjestom koje kroz cijelu ljudsku povijest simbolizira najznačajnije svjetske vjere autor vidi kao jedinog jamca opstanka čovječanstva.

Gavranova knjiga predstavlja svojevrsni krik umjetnika protiv materijalističke dehumanizacije civilizacije i čovjekova udaljavanja od Boga pomiješanog istovremeno s posljednjim ritmovima beznađa cjelokupnog čovječanstva koji su usmjereni ka uništenju dosega civilizacije.

Ne nasjedajući na povijesno prepoznatljivu fabulu već otprije poznatih romana s popisom tema iz biblijske trilogije, Gavran u knjizi “Obrana Jeruzalema” oslikava duhovnu tematiku na svoj osebujan i specifičan način ali s prepoznatljivim umjetničkim potpisom koji je u konačnici iskreno nadahnut Biblijom.

Poznavajući autora kao jednog od najizvođenijih i najprevođenijih hrvatskih dramatičara čije su drame i komedije imale više od 350 premijera diljem svijeta i koje je vidjelo više od 4 miliona kazališnih posjetitelja, ne bi nas čudilo da “Obrana Jeruzalema” bude produkcijski obrađena u nekoj budućoj kazališnoj predstavi u povijesnoj arhitekturi bedema i vetikala neosvojivih zidina grada Dubrovnika kao svojevrsna kulisa egzotičnog rajskog vrta s mirisima jasmina i pustinjskih ruža opijenog Jeruzalema.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon