NOVA SRBIJANSKA VELEPOSLANICA U RH PREDALA VJERODAJNICE U PRATNJI VOJSKE

Tekst: Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Nakon duljeg vremena, Republika Srbija je popunila veleposlaničko mjesto u Zagrebu te s imenovanjem Jelene Milić vraća diplomatske odnose u puni pogon. Naime, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u ponedjeljak, 7. studenog 2022. godine vjerodajnice veleposlanice Republike Srbije. Slučajno ili ne, davanje agremana i imenovanje veleposlanice Milić je uslijedilo nakon izbora tamburaša Tomislava Žigmanova iz Tavankuta i ujedno predsjednika Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSVH) na mjesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u novoj vladi Republike Srbije.

Prema službenom priopćenju Ureda predsjednika Nj. E. Jelena Milić, veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu, predala je vjerodajnice predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. Međutim, u pratnji veleposlanice Republike Srbije bili su vojni izaslanik obrane pukovnik Bojan Veličković i ataše Đorđe Žakula, što je krajnje neuobičajeno u diplomatskom protokolu te vrste. Kakvu poruku je pritom poslala najbolje će ocijeniti hrvatska politička javnost u danima koji dolaze a o modnom izričaju u izdanju bijelog leoparda nove veleposlanice Milić bolje ni ne govoriti.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, zatim ravnatelj Uprave za jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Stribor Kikerec i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Ivan Mutavdžić.

Podsjetimo, srpski odvjetnik i bivši dužnosnik Narodne stranke Nikola Lakić komentirao je javno nakon odluke Aleksandra Vučića da imenuje Jelenu Milić na mjesto veleposlanice Srbije u Zagrebu kako je to “najbolji dokaz da su laprdanje, etiketiranje neistomišljenika i govor mržnje u Vučićevoj Srbiji najbolje preporuke za ambasadora”.

Srpski mediji navode kako je Jelena Milić izuzetno sklona Vučićevoj politici, ali i kako zagovara ulazak Srbije u NATO. Majka je dvoje djece rođenih u braku s Nenadom Milićem, bivšim pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Republike Srbije.

Osim toga, trenutna veleposlanica Milić je zagovornica ideje kako Srbija ima pravo organizirati “mini Haag” u Beogradu kao samoprozvana slijednica raspale YU. Nadalje, veleposlanica Milić je osnivačica Centra za euroatlantske studije (CEAS) u Beogradu a radila je također i za Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji. Dakle, riječ je o “šarenoj ribici” premazanoj svim bojama politike.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon