MILJENIK KGK POD LUPOM POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA?

Tekst: B. Matijević

Foto: PSSI/Edina Zuko/Pixsell

Prema dostupnim podacima sa službene internetske stranice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a o čemu je izvjestila prije nekoliko dana tek nekolicina medija u Hrvatskoj, donesena je odluka o pokretanju postupka protiv Drage Matanovića, glavnog inspektora obrane u Ministarstvu obrane zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

PLAĆA VEĆA OD PREMIJEROVE

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka zbog primanja dodatnih naknada (božićnica, regres, jubilarna nagrada) uz redovnu plaću za obnašanje dužnosti.

Kako su već izvjestili tek rijetki hrvatski mediji prema posljednjem izvješću imovinske kartice, Matanović za svoj posao prima plaću od 27.911,62 kuna, a upisani su i ostali prihodi i to 220,49 kuna koje Matanović mjesečno dobije od primitaka koji se ne smatraju dohotkom i primitaka na koje se ne plaća porez na dohodak, božićnica od 1.750 kuna i regres od 1.500 kuna, sve preračunato u eure.

Osim toga, Matanovićeva supruga zaposlena je u tvrtki HEP – ODS d.o.o., te radi za plaću od 19.370,36 kuna. Ona još od imovine i imovinskih prava primi mjesečnu naknadu od 2.600 kuna. I kod nje je upisana božićnica od 2.500 kuna i regres od 2.500 kuna, sve preračunato u eure.

Nadalje, bračni par Matanović vlasnici su i kuće s okućnicom u Sisku te dva stana u Zagrebu. Sam Matanović vlasnik je i dva automobila – Nissan Qashqai i BMW X5, te plovila FLYER 701 BE. Uz sve to, glavni inspektor u Ministarstvu obrane uspio je uštedjeti i 14.500 eura i to od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada te prodajom imovine.

PREŠUĆENI DIJELOVI VOJNE KARIJERE

Međutim, ono što su mediji prešutjeli iz nekog samo njima poznatog razloga te nisu u cijelosti izvjestili javnost povodom pokretanja postupka protiv Drage Matanovića jest nekoliko nesvakidašnjih činjenica koje krase njegov životopis, a i šire.

Naime, uvaženi pripadnik MORH-a je prije Domovinskog rata, bio tek strojobravar zaposlen u lokalnoj Željezari u Sisku. Dobro informirani izvori sjećaju se iz tog razdoblja kako je bio podoban omladinac a kasnije i član SKJ koji je temeljem toga završio školu rezervnih vojnih oficira u Bileći.

Odan ideologiji bratstva i jedinstva mnogi stariji HDZ-ovci iz Siska pamte pojedinosti iz tog vremena kako su on i njegov otac trgali plakate HDZ-a u vrijeme prvih višestranačkih izbora. Iako je prema svemu sudeći Drago Matanović bio šarena vojno-politička ribica, iz dostupnih informacija 1991. godine, Drago Matanović je primljen u sastav ZNG-a kojim je tada kratko zapovijedao Vladimir Milanković, a nakon njegovog odlaska na drugu dužnost, Matanović kao njegov zamijenilk preuzima zapovjedništvo nad tim postrojbama.

POD SUMNJOM ZA RATNI ZLOČIN

Karijera Drage Matanovića je prilično kontroverzna. Naime, nekoliko puta je smijenjivan sa zapovijednih dužnosti i proglašavan neperspektivnim kadrom. Međutim, političkom intervencijom iz stranačkih, preciznije, HDZ-ovskih krugova za vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor, predložen je za čin brigadnog generala. Inače, Drago Matanović kod mnogih branitalja i suboraca nije omiljena osoba, budući ga mnogi smatraju egoističnim karijeristom.

Dolaskom Kolinde Grabar Kitarović na mjesto predsjednice Republike Hrvatske, a obzirom na stas, Drago Matanović postaje Kolindin miljenik. Barem tako govore zli jezici. I upravo tu počinje Matanovićev strelovit uspon u vojnoj hijerarhiji. No kako ga prati “sjena” sumnje na počinjenje ratnih zločina, KGK ga je u svom predsjedničkom mandatu nekoliko puta “sklanjala” u SAD pod krinkom vojnog školovanja.

TAJNE S PANTOVČAKA

Također, iz tog vremena datira i poznati transparent s nogometnog stadiona na Poljudu na kojem je Torcida ispisala sljedeći sadržaj: “Jakove izdrži! Nije život jedna žena!”, a za koje upućeniji u tajne Pantovčaka navode da je adresiran upravo na Dragu Matanovića a ne na Zdravka Mamića, kako su svojedobno spekulirali mediji.

Kada je već riječ o stanovnicima Pantovčaka, nije na odmet spomenuti i sadašnjeg predsjednika države. Naime, i danas kruži o Dragi Matanoviću anegdota (istinita), a o čemu je svjedočio bivši visoki dužnosnik u SDP-ovoj vladi, a govori o tome tko je prvi čestitao Zoranu Milanoviću na izbornoj pobijedi za funkciju predsjednika Republike Hrvatske prije proglašenja službenih rezultata. Pogađate, poruku je poslao današnji glavni inspektor u MORH-u, Drago Matanović.

I ŽENA PUNA K’O BROD

Kako je vidljivo iz dostupne imovinske kartice Drage Matanovića i njegova supruga Irma ima pozamašnji imetak u vidu pokretne i nepokretne imovine. Iako financijski relativno dobro potkoženi, bračni klan Matanović već duže vremena traži poslovno utočiste. Prvo je u gradu Sisku Irma Matanović bila jedna od pročelnica kod sadašnje gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, ali kako su njene poslovne ambicije rasle, suprug Drago Matanović je pokušava kod prijašnjeg kompromitiranog župana Ive Žinića postaviti za šeficu kabineta, što je ovaj odbio. Unatoč svemu navedenom, ali i sa upitnim kvalifikacijama  i vještinama, Irma Matanović je ipak radno utočiste pronašla kao direktorica nezaobilaznog HEP-a Sisak. Obzirom na astronomska primanja za hrvatske prilike, gdje je primjerice plaća Glavnog inspektora MORH-a viša od premijerove, bračnom paru Matanović namnožile su se i brojne nekretnine što u Zagrebu, što u Sisku, te respektabilan vozni park u što su se uvjerili mnogi analizirajući imovinsku karticu dužnosnika MORH-a i njegove obitelji.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon