ZAŠTO JE SAMO SANADER U ZATVORU?

Tekst: R. F.
Foto: Index/Panopticum/M. V.

Nakon što je bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen u posljednjem sudskom postupku na osam godina zatvora u predmetu “Fimi media”, a što mu zbrajajući sve izrečene zatvorske kazne ukupno čini 22,5 godine robije, hrvatska javnost sve se češće pita zašto se sudi samo Sanaderu?

Osim odgojnih mjera u vidu zatvorske kazne, Ivo Sanader Republici Hrvatskoj, čiji je bio premijer, mora uplatiti u državni proračun i 74 milijuna kuna. Međutim, zbog pravosudno-ovršnih zavrzlama postavilo se pitanje kako će taj iznos RH naplatiti jer mu je cjelokupna imovina blokirana po svim sudskim procesima. I pravomoćnim i nepravomoćnim. U tom smislu, neukom hrvatskom puku koji medijski guta sve napise o dugogodišnjem lopovluku u RH, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu poslalo je pojašnjenje na svojim službenim internetskim stranicama.

UMOĆENA CIJELA OBITELJ

Nadalje, posljednjom u nizu suskih preuda, od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna. Također, Sanaderu je utvrđen nesrazmjer imovine od 15 milijuna kuna pa mu se oduzima i 701 tisuća eura eura sa žiro-računa kod Raiffesiena u Insbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz RBA u Insbrucku, 180 tisuća eura štednje isto iz Insbrucka, 120 tisuća eura isto iz Insbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Insbrucka na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ na ime Petre Sanader, 1094 švicarskih franaka 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz ZABA na ime Petre Sanader, 17,7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader, 5,4 tisuće eura u ZABA na ime Brune Sanader, pa 1094 švicarski franak,12,6 tisuća eura i 925 australskih dolara na ime Brune Sanader pohranjenih u RBA te 38 tisuća eura u PBZ na ime pokojne Karmele Šarić. Međutim, to je tek manji dio od nevidljivog dijela opljačkanog novca Republike Hrvatske, a koji je Ivo Sanader transferirao u SAD, gdje je uostalom i kanio pobjeći. Prema nekim neslužbenim informacijama, glavni rizničar pokradenog novca Republike Hrvatske od strane osuđenog Ive Sanadera, a koji se nalazi u SAD, je bivši diplomat i ministar presuđene političke stranke zajedno sa Sanaderom. Naime, HDZ-u, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca u slučaju Fimi media, sud je proglasio također odgovornim. Kako je objavljeno, HDZ je nezakonito stekao ukupno 14,6 milijuna kuna, te u proračun trebaju uplatiti oko 10, a ostatak im je već blokiran, odnosno položen na dva računa. Uz to HDZ je sudski, zasad nepravomoćno, kažnjeni sa 3,5 milijuna kuna. Osim HDZ-a i Sanadera krivima su proglašeni te osuđeni na zatvorske kazne nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić te HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Da podsjetimo, osim slučaja Fimi media, bivši premijer i predsjednik HDZ-a, dr. Ivo Sanader osuđen je na šest godina zatvora za uzimanje mita od šefa MOL-a.Tom presudom tvrtka Roberta Ježića mora nepravomoćnom sudskom odlukom vratiti pet milijuna eura. Isto toliko mora vratiti i Sanader koji čeka pravomoćnost presude za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Navedenom sudskom odlukom dobio je 2,5 godine zatvora te mora vratiti oko 3,5 milijuna kuna. Za slučaj HEP Dioki Sanader je nepravomoćno oslobođen.

PLAĆA LI SANADER DANAK ZA SAV POKRADENI NOVAC U RH?

Kao što smo uvodno napomenuli, hrvatska javnost sve se češće pita zašto se sudi samo Sanaderu? Zasto se ne sudi primjerice Ninoslavu Pavicu za slučaj Gruppo ili Hypo Consultants, tvrtke koju je Pavić s Damirom Farkašem i ostalim ortacima koji se skrivaju pod frazom tzv. hrvatskih investitora, otkupio od Hypo Alpe Adria Bank za relativno skroman novac iako su u njoj bili milijuni u nekretninama. Za razliku od Republike Hrvatske, Austrija je svoje kriminalce iz Hypo banke u Klagenfurtu, Wolfganga Kulterera i Günthera Striedingera još 2012. godine osudila na visoke novčane i višegodišnje zatvorske kazne. Naime, Wolfgang Kulterer i Günther Striedinger kao odgovorne osobe u Hypo banci osuđeni su budući su svjesnom zlouporabom službenih ovlasti te svjesnom i namjernom suradnjom sa zasad nepoznatom grupom hrvatskih investitora toj istoj grupi investitora omogućili kupovinu Hypo-Consultants grupe za cijenu koja je bila značajno niža od stvarne vrijednosti, stoji u službenom dokumentu austrijskih pravosudnih organa u Klagenfurtu.

SELEKTIVNI DORH

Podsjetimo, Hypo Consultants prodan je hrvatskim investicijskim fondovima  za koje se vjeruje, a prema iskazu osuđenog Wolfganga Kulterera, da iza istih stoji, Damir Farkaš, tadašnji menadžer u Hypo Consultantsa u Hrvatskoj. Nekoliko dana kasnije, govoreći o prodaji ove tvrtke Kulterer je u nastavku iskaza austrijskim istražiteljima rekao kako je kupac Hypo Consultantsa, grupa Auctor zajedno s Damirom Farkašem došla u Klagenfurt s vlastitim kapitalom, ali je uslijedilo i dodatno kreditiranje od strane Hypo banke. Vijest o prodaji Hypo Alpe-Adria Consultantsa objavljena je u ožujku 2007. godine, a službeno se kao kupac navodila brokerska kuća Auctor iz Zagreba iako je osim samostalnih sastanaka između Kulterera i Farkaša, 2007. godine s Kultererom poslovne sastanke održao i Stipe Orešković, tadašnji direktor EPH, a završno su se u svibnju 2007. godine sastali Kulterer, Farkaš, Pavić i Orešković.

Visina transakcije, kao ni podaci o grupi investitora, nikada nisu otkriveni osim što u Auctoru zaključuju kako su platili više nego fer cijenu za otkupljeni portfelj Hypo Consultantsa u Hrvatskoj . Za razliku od DORH-a u slučaju Farkaša, Pavića i ostale ortačke družine iz netransparentne kupoprodaje Hypo Consultantsa, aktualni vlasnik Hypo banke – Republika Austrija, zatražila je nadoknadu štete nastale neodgovornim poslovanjem i pronevjerama bivše Uprave Hypo banke. Dakle, u jednoj od najvećih suspektnih prodaja nekretnina u Hrvatskoj, gdje je austrijsko tužilaštvo odradilo a sud po zakonu osudio dio financijskog kraka hobotnice Hypo, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) sve ove godine nije našlo za shodno zajedno s Poreznom upravom i Uredom za sprječavanje pranja novca istražiti porijeklo novca hrvatskih skorojevića dok su istovremeno novi vlasnici, a koji su do jučer bili u opancima, u svoj posjed uknjižili portfelj nekretnina Hypo Consultantsa čija se procjena vrijednosti u trenutku prodaje kretala u iznosu oko 1,4 milijarde eura.

Usporedbe radi, o razmjerima pranja novca u Hrvatskoj u periodu 2001-2010. godine javno se očitovala i osnivačica i predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku kada je komentirala izvješće Global Financial Integrity iz Washingtona prema kojemu je iz Hrvatske samo u tom desetogodišnjem razdoblju izneseno najmanje 15,2 milijardi dolara.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon