KULTUROCID U HRVATSKOM ZAGORJU

Tekst:  D. S. / Ž. M.

Foto: Ž. Martan

Dvorac Opeka, nazivan Bombellesov dvorac, nalazi se u općini Vinici, naselju Marčan (Varaždinska županija), podno maceljske šume, u sjevernom dijelu Hrvatskog zagorja. Okružen je velikim i bogatim arboretumom površine od oko 64 hektara. Izgrađen je u baroknom stilu u drugoj polovici 17. stoljeća, a pretpostavlja se da je ime dobio po primitivnoj ciglani na čijem se mjestu danas nalazi malo jezero. Prvi gospodari bili su grofovi iz obitelji Keglević, što je vidljivo iz natpisa na ulazu gdje je upisana 1674. godina. Znemeniti Bombellesov dvorac i arboretum su od prosinca 2007. godine zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Uz tu odluku, kad bi se uredio, arboretum bi bio prvoklasna botaničko-turistička atrakcija s preko 100 tisuća primjeraka drveća, grmova, povijuša i cvijeća.

DEVASTIRANI DVORAC

Međutim, današnja slika dvorca nije idilična budući svaki posjetitelj koji stupi u dvorac bude obuzet osjećajem nesigurnosti, strave i užasa. Naime, žalosno je da u neposrednoj blizini baroknog Varaždina, kulturnog središta ovog dijela Hrvatske, nalazi prvoklasno kulturno dobro Hrvatske u tako devastiranom, a iznad svega, krajnje izvandaliziranom i anticivilizacijskom stanju.

POLIGON ALTERNATIVNOG ŽIVOTA

Slijedom fotografija koje u prilogu teksta objavljujemo dvorac je danas poligon alternativnog života izgubljenih generacija. Sobe, u kojima su nekada bile Rubensove, Vermeerove i Bukovčeve slike, sada su, uz raspadno stanje, prepune smeća i grafita neprikladnog sadržaja. Tek djelomično sačuvani podni parketi, na kojima su nekad bili perzijski sagovi, svjedoče o sjajnoj prošlosti dvorca.

OBNOVA U RUKAMA AMATERA

Nažalost, sve hrvatske političke su se opcije hvalile da je dvorac dijelom obnovljen. Međutim, to naprosto nije istina. Ništa nije obnovljeno. Ukoliko se analiziraju priložene fotografije može se vidjeti da je na jednom dijelu dvorca obnovljeno krovište ali na građevinski skandalozan način, s tri različita reda crijepa i limom što definitvno nema veze sa konzervatorskom strukom. Međutim, i taj je “obnovljeni” dio dvorca danas ponovno urušen.

DVOLIČNOST DRŽAVE

Nažalost, općina Vinica, Županija i Republika Hrvatska, nisu, za sada, mnogo učinile kako bi zaštite svoje prvoklasno “zaštićeno kulturno dobro”. Kao suverena država na dvoličan način osuđujemo uništenje kulture svjetskog nasljeđa poput Palmire od strane ISIS-a, međutim, po čemu smo mi bolji? Spomenuti mačehinski odnos u navedenom postupanju države i njenog neefikasnog vrijednosnog sustava ispoljavaju svu antizezu kulture, pa makar na njenom čelu bila i Nina Obuljen Koržinek.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon