INDEX PERCEPCIJE KORUPCIJE ZA 2020.

Tekst: Panopticum

Foto: TI

Kao i svake godine do sada, Transparency International objavio je u četvrtak, 28. siječnja 2021. godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije za 2020. godinu u kojem se Europska unija s prosječnim rezultatom od 64 bodova nalazi među najboljim dijelovima svijeta iako je pod ogromnim pritiskom zbog pandemije i krize vladavine prava. Zapadne zemlje EU imaju najbolje rezultate, a prednjače Danska s 88, zatim Finska i Švedska čiji indeksi iznose 85 dok najlošije rezultate u EU imaju Rumunjska, Mađarska i Bugarska s indeksom od 44. Ujedno, ove tri zemlje su i jedine članice EU koje su lošije od Hrvatske.

INDEX PERCEPCIJE KORUPCIJE

Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. godine. Od tada je vodeći globalni indikator korupcije u javnom sektoru u zemljama diljem svijeta. Tijekom 2012. godine Transparency International je revidirao svoju metodologiju pa je omogućena usporedba rezultata iz godine u godinu. Cijelo izvješće za 2020. godinu dostupno je na službenim internetskim stranicama Transparency Internationala.

GDJE JE HRVATSKA?

Hrvatski indeks iznosi 47 bodova i na listi od 180 zemalja svijeta Hrvatska se nalazi na 63. mjestu. Ovo je identičan rezultat kao 2019. godine. Godinu prije, odnosno 2018. godine Hrvatska je imala 48 bodova, 2017. i 2016. indeks je iznosio 49, dok je 2015. bio 51. Usporedba podataka pokazuje da je Hrvatska po pitanju percepcije korupcije u 2020. godini stagnirala nakon prethodne četiri godine u kojima je rezultat bio sve lošiji. Hrvatska je daleko ispod prosjeka EU koji iznosi 64 boda. Isti indeks kao i Hrvatska imaju Kuba, Bjelorusija i Sveti Toma i Prinsipe, a od Hrvatske su, između ostalih, bolji Jordan, Namibija, Saudijska Arabija, Ruanda, Oman, Gruzija, Bocvana…

HRVATSKO OKRUŽENJE

Slovenija je s indeksom od 60 zauzela 33. mjesto u svijetu, a Italija je 52. na popisu s indeksom od 53 boda. Srbija je na 94. mjestu svjetske ljestvice s 38 bodova, a na čak 111. mjestu je BiH s indeksom 35.

Podsjetimo, prema indeksu percepcije korupcije, zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja zemlju za koju se percipira da je visoko korumpirana, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

VRH I DNO LJESTVICE

Na vrhu popisa s indeksom 88 se nalazi Novi Zeland, a isti indeks ima i Danska. Iza njih slijede Finska, Švicarska, Singapur i Švedska koje imaju 85 bodova. Najgore rezultate na listi percepcije korupcije imaju Sirija s 14 bodova, a slijede Južni Sudan i Somalija s 12 bodova.

Osim toga, izvještaj Transparency Internationala za 2020. godinu naglašava utjecaj korupcije na ponašanje vlada za vrijeme pandemije korone s napomenom da Covid-19 nije samo zdravstvena i ekonomska kriza već da je ona i korupcijska, posebno na okolnost raspodjele cjepiva među svim zemljama svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon