I PLENKOVIĆ SVOJU FIMI MEDIJU IMA

Tekst: R. F.

Foto: www.totalno.hr

Iako neimaština u Hrvatskoj sve više raslojava društvo i povećava broj siromašnih, i bez dodatnog učinka korona krize, čini se da je nekima, unatoč koroni, pala sjekira u med. Moglo bi se to zaključiti prema posljednjoj odluci vlade Andreja Plenkovića kada je u pitanju njemu omiljena tvrtka Croatia Airlines (CA).

Naime, vlada je na sjednici u ponedjeljak, 14. prosinca 2020. odobrila državnu potporu Croatia Airlinesu, u ukupnom iznosu od 600 milijuna kuna, od čega se 350 milijuna kuna odnosi na dokapitalizaciju nacionalne zračne kompanije, a 250 milijuna kuna na vlasnički zajam. Odluka vlade je pokrivena privremenim okvirom Europske komisije kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije Covid-19. Tom vladinom odlukom provučenom kroz okvir EU Croatia Airlinesu se, kako šturo navode iz vlade RH,  odobrava državna potpora u obliku povećanja temeljnog kapitala te zajma dioničara, a s ciljem rješavanja problema likvidnosti i oporavka kapitala.

Da stvar nije nimalo slučajna, dokazuje pripremana i koordinirana akcija vlade i CA u istovremenom sazivanju izvanredne glavna skupština Croatia Airlinesa sazvanoj za 14. prosinca 2020. na kojoj su dioničari, iako nitko nije dobio pozive, odlučivali o povećanju temeljnog kapitala za 350 milijuna kuna  izdavanjem novih dionica uz sudjelovanje Republike Hrvatske. Donešenom odlukom od 14. prosinca 2020. temeljni kapital Croatia Airlinesa se povećao s 277 milijuna kuna na 627 milijuna kuna.

Osim direktora CA Jasmina Bajića, poslovni svijet avijacije, a i šire,  je s velikom nevjericom primio posljednju vijest iz Banskih dvora koja se odnosi na CA, a posebno na okolnost iznimno velikog i neobrazloženog iznosa od 600 milijuna kuna zaključujući pritom da board od 3 – 5 članova vrlo dobrih managera iz inozemstva ne bi stajao Republiku Hrvatsku ni 5 posto te svote, samo što onda Croatia Airlines ne bi bila parkiralište gomile uhljeba, odnosno “zaslužnih” i već otprije dijagnosticiranih nesposobnih kadrova, koji, primjerice poput predstavnika/ce CA u zračnoj luci u Frankfurtu primaju gotovo 7.500 eura mjesečne plaće iako ne znaju kada slijeću, odnosno polijeću zrakoplovi nacionalne kompanije za glavni grad Republike Hrvatske.

Nadalje, staff/stjuardese Croatia Airlinesa u listopadu i studenom 2020. nisu ukupno imali više od 2-3 leta. U prosincu 2020. godine letačko osoblje CA će imati samo jedan let! Međutim, plaće su im netaknute. Plenkoviću, treba li i njih na korona mjere od 4.000 kn/mjesečno?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon