HRVATSKI SABOR OBJAVIO POZIV ZA IZBOR OMBUDSMANA

Tekst: Panopticum

Foto: www.ombudsman.hr/www.sabor.hr

Hrvatski sabor objavio je u srijedu, 20. siječnja 2021. Javni poziv za predlaganje kandidata za pučkog pravobranitelja. Prijave se upućuju Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora u roku od 30 dana od dana objave Javnog poziva. Pučki pravobranitelj bira se na mandat od osam godina uz mogućnost ponovnog izbora. Hrvatski sabor javno će objaviti na svojim internetskim stranicama sve podnesene kandidature s priloženim životopisima.

Podsjetimo, institucija pučkog pravobranitelja u hrvatski je pravni sustav uvedena Ustavom iz 1990. godine. O svome radu pučki pravobranitelj Hrvatskome saboru podnosi godišnja izvješća.

Hrvatski sabor do danas je na dužnost pučkog pravobranitelja izabrao Branka Babca (1993. – 1996.), zatim Antu Klarića (1996. – 2004.), Juricu Malčića (2004. – 2013.) i Loru Vidović (2013.). Aktualnoj pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović mandat istječe 28. veljače 2021. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon